Popovič ne bo odgovarjal za ankaransko pokopališče

Odločitev koprskega župana Borisa Popoviča, da skoraj že zgrajeno ankaransko pokopališče proda podjetju Grafist in mu tam omogoči turistično gradnjo, ne bo predmet kazenskega postopka. Koprski kriminalisti in koprsko tožilstvo niso našli dovolj elementov, da bi za to zadevo sprožili kazenski postopek. Ankaranski župan Gregor Strmčnik napoveduje nadaljnje ukrepe.

Leta 2002 je bilo ankaransko pokopališče praktično že končano, a ga je koprski župan prodal Grafistu za turistično gradnjo. To je bil tudi eden od razlogov, da so se Ankarančani na referendumu leta 2009 odločili za svojo občino.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Leta 2002 je bilo ankaransko pokopališče praktično že končano, a ga je koprski župan prodal Grafistu za turistično gradnjo. To je bil tudi eden od razlogov, da so se Ankarančani na referendumu leta 2009 odločili za svojo občino.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ANKARAN > Ankaransko pokopališče je bilo praktično že zgrajeno, ko je leta 2002 vodenje koprske občine prevzel Boris Popovič. Že takoj je napovedal, da se ne strinja z lokacijo ankaranskega pokopališča in da lahko Ankarančani svojce pokopavajo tudi na bližnjih pokopališčih drugih krajev.

Sprememba namembnosti

Območje pokopališča je občina nato leta 2009 dala na prodaj na dražbo, vendar območje pokopališča, na katerem je bila že zgrajena tudi mrliška vežica, nikogar ni zanimalo. Ker sta bili dve dražbi neuspešni, je občina območje neposredno prodala koprskemu podjetju Grafist. Tik pred tem pa je koprski občinski svet spremenil namembnost območja in na njem dovolili turistično gradnjo.

Grafist naj bi za območje s prekrasnim pogledom na morje odštel slabih 1,5 milijona evrov, vendar kupnine nikoli ni plačal. Nakup so kompenzirali z deli, ki jih je Grafist opravil za občino. Kljub temu je koprska občina Grafistu v nasprotju z določili iz pogodbe izdala tudi zemljiškoknjižno dovolilo za vpis v zemljiško knjigo na dan prodaje.

Ankarančane je tako ravnanje močno prizadelo, sploh ker je bilo pokopališče praktično že zgrajeno in je občina zanj porabila približno 580.000 evrov. Poleg tega so prepričani, da je koprska občina pri tem poslu zagrešila vrsto nezakonitih dejanj. Naklepno naj bi zavajala kupce na obeh dražbah, kjer je za poldrugi milijon prodajala ankaransko pokopališče, pri tem pa zamolčala, da bo spremenila namembnost zemljišča. Na tak način je po njihovem mnenju dosegla, da se na dražbo ni prijavil nihče, da je nato območje tako lahko prodala prav Grafistu. Občina je torej po mnenju Ankarančanov zasledovala le cilj, da parcele proda Grafistu in mu na tak način pridobi premoženjsko korist. Grafist je do danes na tem območju zgradil eno hišo v sklopu projekta Morske vile, ki predvideva šest luksuznih vil.

Kazenskega postopka ne bo

Sum zlorabe uradnega položaja so najprej preverjali na Nacionalnem preiskovalnem uradu, zadevo pa so kasneje predali koprskim kriminalistom. Ti so omenjeni posel pregledali in o svojih ugotovitvah oktobra 2012 in novembra 2013 pisno obvestili koprsko okrožno tožilstvo. Vodja koprskih tožilcev Slavko Ožbolt je pojasnil, da na podlagi skupnih ugotovitev v tej zadevi niso sprožili kazenskega postopka. Kot pravi, so oktobra 2012 od policije prejeli le poročilo o njihovih ugotovitvah, v novembru 2013 pa jim je policija posredovala le naznanitev kaznivega dejanja, ki so jo prejeli od Komisije za preprečevanje korupcije. “Vsebina je bila enaka tisti iz leta 2012 in zato tudi v tem primeru ni bil sprožen kazenski postopek,” je pojasnil Ožbolt.

V Ankaranu ne bodo odnehali

“Po našem mnenju je bilo pri ankaranskem pokopališču storjenih veliko nepravilnosti in celo nezakonitih ravnanj. Dejstvo je, da je bila naša lokalna skupnost zaradi zasebnih interesov oškodovana. Ankarančani se s tem ne bomo nikoli sprijaznili in bomo svoj prav, če bo to treba, iskali tudi na višjih instancah,” pa zadevo komentira ankaranski župan Gregor Strmčnik.

Napovedal je, da se bo ankaranska občina še naprej z vsemi pravnimi sredstvi borila za to, da dobijo območje nazaj in ga namenijo pokopališču. Prizadeval si bo, da bi z investitorjem dogovorno prišli do rešitve.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano