Popovič in Guberac: “V Kopru cirkusa ne bo”

“V Kopru cirkusa ne bo. Vsaj ne na našem zemljišču,” zagotavlja lastnik Grafista Ante Guberac. Čeprav so bili včeraj zjutraj trije tovornjaki Cirkusa Safari - s svojo prisotnostjo je le nekaj dni nazaj dvignil na noge zaščitnike živali v Kranju - že parkirani na Grafistovem gramoznem parkirišču nasproti Banke Koper, so jim v tem podjetju odločeni odreči gostoljubje. Popoldan so se cirkusanti tako že umikali s tega območja.

Včeraj zjutraj so bili trije tovornjaki Cirkusa Safari  parkirani na 
Grafistovem parkirišču, že popoldne pa so se morali umakniti 
s tega območja.  Foto: Nataša Hlaj
Včeraj zjutraj so bili trije tovornjaki Cirkusa Safari parkirani na Grafistovem parkirišču, že popoldne pa so se morali umakniti s tega območja.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > “Nismo točno vedeli, za kaj gre, niti nismo pričakovali tolikšnega odpora med ljudmi. Če so prebivalci proti, zagotovo ne bomo silili v to. Nas ne zanima zaslužek, ki bi ga dobili z oddajo prostora,” pravi Ante Guberac.

Po njegovih besedah bi cirkusanti v mesto morali priti šele v četrtek, zato mu ni jasno, kako se jim je uspelo na njihovem parkirišču namestiti že v nedeljo ponoči. “Izkoristili bomo vse možnosti, da jim preprečimo, da bi ostali na naši parceli,” obljublja.

Leta 2007 je Evropa prepovedala uporabo divjih zveri v cirkusih, dovoljuje pa udomačene živali, kot so konj, pes, krava, koza ... Slovenija je šele pred dvema letoma prepovedala gostovanje cirkusov s prostoživečimi živalmi, denimo, sloni, tigri, levi in opicami. Nastopi cirkusov z živalmi so v celoti prepovedani v mnogih državah (Grčija, Bosna in Hercegovina, Avstrija, 200 občin v Veliki Britaniji, Malta, Bolivija ...).

Da za zabavo, a brez trpljenja živali

V Upravni enoti (UE) Koper so prejeli vlogo Cirkusa Safari za izdajo dovoljenja za izvedbo javne prireditve med 16. julijem in 26. julijem, vendar postopka še niso zaključili.

V koprski občini so medtem že podali uradno zahtevo, da jih UE vključi kot stranko v upravnem postopku. Potrjujejo, da so predstavniki omenjenega cirkusa, ki je v lasti nemške družine Spindler, že pred časom spraševali o možnosti postavitve cirkuškega šotora na občinskih javnih površinah.

“Resda podpiramo najrazličnejše oblike zabave in prireditev, vendar mednje nikakor ne sodi cirkus, ki predvideva nastopanje živali, s katerimi se nemalokrat ravna neprimerno. Tega nikakor ne podpiramo, saj spoštujemo živali, zato smo organizatorju gostoljubje odrekli in njihovo vlogo zavrnili,” pojasnjujejo v vodstvu občine. Koprski župan Boris Popovič je jasen: “Cirkusa z živalmi v Kopru ne bo, pa tudi sicer ga že nekaj let ni bilo.”

Ko so ugotovili, da je organizator kljub temu vztrajal in uspel dobiti v najem Grafistovo makadamsko parkirišče, so tudi to podjetje seznanili z zelo jasnim stališčem občine. Zato so prepričani, da bodo cirkuški tovornjaki v kratkem zapustili parkirišče in mesto. Sicer pa so na neprimernost cirkusa opozorili tudi v Obalnem društvu proti mučenju živali.

“V Izoli ne oddajamo površin cirkusom, v katerih nastopajo živali. Vsako tovrstno povpraševanje organizatorjev bomo odklonili,” zagotavlja vodja kabineta župana Kristina Zelić. Tudi v Piranu delijo enako mnenje.

Vegetarijanec, ki podpira cirkus

Nekoliko preseneča odziv predstavnika Cirkusa Safari Mladena Šimunića, ki je kljub vsemu prepričan, da bo cirkus svoja vrata odprl že ta petek. “Dobili smo soglasje. Težav nimamo. Zdaj se začasno umikamo, ker smo v mesto prišli prej, kot je bilo dogovorjeno,” pravi. Ko ga vprašamo, čemu vztrajajo, saj so jim zaščitniki živali s transparenti v Kranju dali jasno vedeti, da niso zaželeni, pa odvrne, da gre za “nebuloze manjše skupine vegetarijancev, ki so pred cirkusom izražali svoje mnenje.”

Živali nimajo kaj delati v cirkusih, pri dresuri gre za mučenje, naj obiskovalce zabavajo akrobati ali klovni, nizamo razloge proti cirkusu, a se Šimunić ne pusti prepričati. “Zakaj pa bi morale biti v hlevu? Pozanimajte se o kravah simentalkah in o tem, kako trpijo, ker morajo proizvajati enormne količine mleka,” odvrne.

Trdi, da je že 15 let vegetarijanec in da povsem razume dušo živali, saj se z njimi tudi pogovarja. Prepričan je, da v njihovem cirkusu živali ne trpijo, a v isti sapi priznava, da jih dresirajo ob uporabi hrane in biča.

“Vendar s pravo mero,” pripomni. V Cirkusu Safari imajo 40 živali, od tega jih 15 nastopa v programu.

Življenje je velik kompromis in ni idealno ne zame ne za živali v cirkusu. Sicer pa sploh ne poznate dela v cirkusu. Naše živali se imajo prav lepo, so svobodne in imajo vse udobje, ki ga potrebujejo. Po koncu kariere pa jih ne odpeljemo v klavnico, tako, kot to delajo v drugih cirkusih,” še dodaja Šimunić.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano