Popovič: Vodstvo Luke z občino ne sodeluje tako, kot bi moralo (foto+video)

Današnja izredna seja koprskega občinskega sveta je postala platforma dialoga med lokalno skupnostjo, Mestno občino Koper in vodstvom Luke Koper. Na njej ni bilo govorca, ki ne bi omenjal skrbi za razvoj edinega slovenskega pristanišča in njenega sožitja s Koprom, a so bile velike besede očitno izrečene s figo v žepu, saj je mestni svet sprejel sklep, da se bo pritožil na okoljevarstveno soglasje za podaljšanje prvega pomola.

Župan Boris Popovič je poudaril, da je občina do danes 
pomembno pomagala pri razvoju Luke Koper, sedanjemu 
vodstvu pa očital pomanjkanje sodelovanja. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Župan Boris Popovič je poudaril, da je občina do danes pomembno pomagala pri razvoju Luke Koper, sedanjemu vodstvu pa očital pomanjkanje sodelovanja. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Po skoraj štiriurni razpravi je občinski svet sprejel dva kratka sklepa, ki govorita, da MO Koper podpira razvoj Luke Koper in da hkrati pričakuje, da Luka Koper predhodno predstavi svoje načrte in investicijske projekte predstavnikom lokalne skupnosti. Župan, ki je bil sklicatelj izredne seje, in njegove strokovne službe pa so že napovedale, da se bodo danes pritožile na omenjeno soglasje, ki ga je izdal ARSO, in ki je pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. Ta dva sklepa je podprlo 20 svetnikov, ki podpirajo župana. Nihče med njimi sicer ni sodeloval v razpravi, proti pa je bilo osem članov občinskega sveta.

“Glede na samo razpravo, v kateri je bilo veliko govora, da svetniki podpirajo razvoj pristanišča, sem pričakoval, da ne bo pritožbe na ARSO. Ampak na koncu je bilo nepričakovano potrjeno prav to. Predvsem sem razočaran nad delom občinskega sveta, saj besedam očitno ne sledijo dejanja,” je po seji izjavil Mirko Slosar, predsednik sveta delavcev Luke Koper, ki je s svojim javnim pismom prejšnji teden sprožil razpravo v občinskem svetu.

Omenjena pritožba bo zagotovo zadržala nadaljnje postopke pri podaljšanju prvega pomola v koprskem pristanišču. “Zaradi te odločitve bo postalo vprašljivo, ali bo Luka Koper oziroma Slovenija iz evropskih skladov dobila šest milijonov evrov za to investicijo,” je v razpravi opozarjal Boštjan Pavlič, vodja področja varovanja zdravja in ekologije v Luki Koper. Poleg vodstva Luke Koper in članov nadzornega sveta se je seje občinskega sveta udeležilo še približno 20 zaposlenih v Luki Koper, saj več prostora v sejni sobi Pretorske palače ni bilo.

Ker si je občina pustila odprto možnost, da takoj umakne napovedano pritožbo, če bo Luka v dogovarjanju z lokalno skupnostjo razjasnila vse dvome, bo nad koprskim pristaniščem še vedno visel Damoklejev meč.

Enourni Popovičev govor

Vsi razpravljalci so sicer imeli polna usta razvoja pristanišča, prednjačil pa je predvsem župan Boris Popovič, ki je na začetku seje imel kar 64-minutni monolog. Po orisu kratke zgodovine, v katerem je kritiziral vodenje nekdanjega direktorja Luke Bruna Koreliča in poveličeval uspešnost Roberta Časarja in Gašparja Gašparja Mišiča je povedal: “Ves čas imamo težavo s komunikacijo z vodstvom Luke Koper. Ne samo jaz, temveč tudi premier Cerar in minister za infrastrukturo Gašperšič. Želimo si, da se vodstvo Luke z nami pogovarja, da se usklajuje. Želimo vedeti, kakšna so dvigala, koliko časa bomo še trpeli ropotanje dvigal ... Odločno zavračam, da mi nekdo očita, da ne podpiram Luke Koper. To ni res.”

Pismo Sveta delavcev Luke Koper županu Boris Popoviču lahko preberete tu.

Predsednik uprave Luke Koper Dragan Matić mu je kasneje odvrnil, da so že 17. marca lani MO Koper pisno predlagali, da se v strokovni skupini pogovarjajo o vseh aktivnostih Luke Koper, podoben dopis so poslali letos januarja, nakar se je skupna delovna skupina le sestala. “Tedaj je bil prisoten samo župan, ki je bil seznanjen z investicijami do leta 2020 in načrti do leta 2030, ki jih je potrdil nadzorni svet. Dobro ve, kolikokrat smo se sestali, a očitno ne obvešča svetnikov in drugih,” je odgovoril Matić in odgovoril tudi na očitke o vhodu v Luko, saj se za tisto zemljišče še vedno ne ve, kdo je lastnik, ker sta občina in država v sodnem sporu.

Glasovalni stroj uveljavil svoje

“Trdim, da so vsi razvojni načrti pristanišča usklajeni s predstavnico občine v nadzornem svetu. Očitno občina izgublja konsistentnost znotraj svojih organov. Predlagam javni sestanek med Luko in MO Koper. Tudi z državo, ki je spreminjala svoja stališča, smo se kregali. Ko smo začeli pisati zapisnike s sestankov, se niso več želeli sestajati z nami,” je opozoril Mladen Jovičič, predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu. Oglasila sta se še Gašpar Gašpar Mišič in Sabina Mozetič, ki sta podprla županovo linijo. Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica nadzornega sveta Luke Koper, pa je opozorila: “Lahko se pogovarjamo, kako deliti denar, dokler denar je, upam, da ne boste Luke pripeljali tam, kjer je nedolgo nazaj že bila.”

Maja Tašner Vatovec je v imenu Združene levice predlagala sklep, da občinski svet obnovi podporo gospodarskemu razvoju Luke, a jo je županova koalicija zavrnila. Neodgovorjeno je ostalo tudi Slosarjevo konkretno vprašanje, kje je vzrok za pritožbo na okoljevarstveno soglasje. Marin Marasovič pa je v imenu SMC obsodil nedavno sprejetje deklaracije o drugem tiru ter poudaril, da ne razume, zakaj skuša občina razveljaviti težko pridobljeno okoljevarstveno soglasje.

Na koncu je predstojnik koprskega občinskega urada za okolje in prostor Georgi Bangiev v strokovni študiji pojasnjeval, da se mora občina pritožiti na omenjeno soglasje, ker so v gradivu zaznali nepravilnosti, ki se morajo popraviti. “Uprava Luke ima mojo mobilno številko. Pričakujem, da me že jutri pokliče in da čimprej pride do sestanka, na katerem bomo razrešili nejasnosti,” je pred koncem seje še dejal Popovič. Čeprav so le redki razumeli, v čem naj bi bilo okoljevarstveno soglasje sporno.

DENIS SABADIN


Najbolj brano