Ponovne pobude za prepoved raztrosa pepela v morje

Zveza ekoloških gibanj Slovenije ponovno poziva vlado, naj prepove ali vsaj omeji raztros pepela pokojnikov na morju. Prirejanje pogrebov na morju v državi, ki promovira turizem, se ji ne zdi primerno. Komunalna podjetja v Istri pa pravijo, da vsako leto opravijo nekaj deset takšnih pogrebov, kar ni toliko, da bi bilo moteče ne za okolje ne za turizem.

Pred leti so na koprskem pokopališču uredili spominsko 
obeležje, kjer na željo svojcev postavijo ploščico z imenom 
pokojnega, čigar pepel so raztrosili v morje.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Pred leti so na koprskem pokopališču uredili spominsko obeležje, kjer na željo svojcev postavijo ploščico z imenom pokojnega, čigar pepel so raztrosili v morje.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA > Raztros pepela v morje kot obliko pogreba nudijo vsa tri istrska komunalna podjetja. Največ raztrosov opravi Komunala Koper, ki je lani na morju opravila 29 pogrebov. V Izoli je bilo lani deset raztrosov, v Piranu pa dvanajst.

V Kopru več, v Izoli manj raztrosov

“Do leta 2014 smo opravili približno 30 raztrosov pepela v morje letno. Letos je opazen porast, saj je ta številka presežena že konec avgusta. Predvidevamo, da bo v celem letu približno 40 ali nekaj več raztrosov,” navaja Vojko Rotar iz Komunale Koper. Pri tem ugotavlja, da si pogrebni obred na morju želijo predvsem ljudje iz notranjosti Slovenije in ne domačini. Na morju so raztresli tudi pepel nekaj pokojnikov s Hrvaške in celo iz Švice.

V Izoli pa se je trend letos obrnil v drugo smer. “Lani smo opravili deset raztrosov, letos le tri. Pokojniki so večinoma iz Izole; lani jih je bilo sedem iz Izole, eden iz Ljubljane in dva z Goriške,” pravijo v Komunali Izola. Dodajajo pa, da imajo kar nekaj telefonskih klicev svojcev pokojnikov, ki se zanimajo za morski pogreb, a se nato zanj ne odločijo.

Lipič se boji kaosa na morju

Zveza ekoloških gibanj Slovenije pa bi takšno možnost pogreba prepovedala ali vsaj ostro omejila. Zato vladi - tako kot že pred približno osmimi leti - predlaga, naj preuči in spremeni zakonodajo, ki omogoča pogrebe na morju. Pri tem se ne sklicuje na ekološki vidik, saj pri raztrosu pepela ne gre za velike količine, pač pa za estetiko in turizem.

“Raztros pepela pokojnika v morje je v nasprotju s turistično promocijo slovenskega morja. Dnevno morsko križanje poti številnih turističnih, tovornih in pogrebnih ladij in na njih različno razpoloženih ljudi bi na slovenskem morju ustvarilo kaos,” opozarja predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič. Dodaja sicer, da trenutno število raztrosov pepela še ne povzroča teh težav, “ne more pa biti ta alternativna možnost večnega počitka stvar komercialne ponudbe in zaslužkov”. To bi bila slaba promocija za Slovenijo, ki sicer promovira vesel turizem na morju, meni Lipič. In dodaja, da raztrosu pepela na kopnem ne nasprotujejo.

Na koprski Komunali o tem pravijo, da raztrosa pepela na morju ne nudijo kot komercialno storitev, temveč je regulirana tako z zakonodajo kot z občinskimi odloki, ki pokopališko in pogrebno službo opredeljujejo za obvezni javni službi. “Nemogoče je, da bi se pogreb z raztrosom pepela v morje izvajal v takem obsegu, da bi motil turizem ali celo gospodarske dejavnosti in predstavljal grožnjo okolju,” pravi Rotar. Poleg tega v koprski Komunali menijo, da bi bila prepoved pogreba na morju nehumana in bi bila krut poseg v zadnje želje pokojnega ali njegovih svojcev.

Raztros le na točno določeni lokaciji

Pogrebni obred, ki vključuje prevoz žare in žalujočih z ladjico ter raztros pepela, stane od približno 750 do 1000 evrov. V koprski Komunali so pojasnili, da stroški pogreba znašajo 365 evrov, še nekaj več kot 500 evrov pa stroški ladijskega prevoza za 30 oseb. V to ceno pa niso vključene ostale pogrebne storitve, upepelitev, prevoz iz Ljubljane, venci in drugo.

Pogreb z raztrosom pepela v morje traja dobro uro ali dve. Pozimi ga opravijo okoli 9. ure zjutraj, poleti okoli 8. ure, ko je morje še mirno. Ko se svojci pokojnika vkrcajo na ladjo, ta odpelje na točno določeno točko na morju, kjer se zasidra. Ladijski zvonec trikrat pozvoni in vodja protokola prebere žalni govor. Nato opravi raztros pepela in na vodo položi venček, ki je iz biorazgradljivega materiala in se kasneje potopi. Pred vrnitvijo na obalo ladja opravi še tri kroge okoli mesta raztrosa pepela in se trikrat oglasi z ladijsko sireno. Nato še dvigne zastavo, ki je pred tem visela na polovici droga.

Je pa v stroške vključeno urejanje dokumentacije za pogreb na morju. Komunalna podjetja tako zagotovijo dovoljenje upravne enote za raztros pepela pokojnika v morje in dovoljenje uprave za pomorstvo za izvedbo pogreba, ki določi tudi točno lokacijo. To je dve morski milji zahodno od rta Debeli rtič oziroma 1,5 severno od rta Madona. Gre za točko, ki ni na plovni poti, pojasnjujejo na Komunali, tako da pogrebna ladja ne moti drugih plovil.

HELENA RACE


Najbolj brano