Pomorski muzej je odprt le še šest ur na teden

Muzej solinarstva je odprt le še dva dni na teden po tri ure. Ob koncih tedna je zaprt. Pomorski muzej pa organiziranim skupinam, ki ga obiščejo izven časa dežurstva, zaračuna 25 evrov, s čimer pokrije stroške zaposlenega, ki pride razkazat zbirko. V muzeju razmišljajo tudi, da bi tožili ministrstvo za okolje in prostor, ker jim ni nakazalo denarja za delovanje muzeja.

Solinarski muzej v starem delu solin na Fontaniggah je odprt 
le še dvakrat tedensko po tri ure.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Solinarski muzej v starem delu solin na Fontaniggah je odprt le še dvakrat tedensko po tri ure.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Direktor Pomorskega muzeja Franco Juri, ki skrbi tudi za muzej solinarstva, je še enkrat pozval ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen, naj zagotovi denar za delovanje muzeja. V načrtu upravljanja Krajinskega parka Sečoveljske soline se je ministrstvo zavezalo, da bo letos za muzej namenilo 35.000 evrov, a denarja nima. “Če se bo stanje, ki je nastalo zaradi enostranskega nespoštovanja načrta upravljanja s strani ministrstva za okolje in prostor nadaljevalo, bo naš javni zavod prisiljen sprožiti odškodninsko tožbo,” je med drugim ministrici sporočil Franco Juri. Zaradi motenega delovanja muzeja in dodatnega dela zaposlenih je Pomorski muzej oškodovan, pravi.

Dodatnih 25 evrov za skupine

Zadnji mesec so v solinarski hiški sredi solin dežurali tudi predstavniki slovenskih in zamejskih muzejev in na tak način pokazali solidarnost, od začetka tega tedna pa je muzej solinarstva odprt le še dvakrat na teden po tri ure. “Težava nastane pri organiziranih turističnih skupinah, ki prihajajo izven urnika. Zaračunamo jih 25 evrov, sicer nimamo osebe, ki bi jih sprejela, in plačila zanjo. Gre za minimalno ceno, da muzej sploh lahko odpremo za takšne skupine,” pojasnjuje Juri. Doslej je dodatnih 25 evrov poleg cene vstopnic plačala ena skupina.

Za tak ukrep se je Juri odločil, ker se ves denar od vstopnin na območju solin in muzeja steka v Krajinski park Sečoveljske soline oziroma k njegovemu upravitelju, podjetju Soline - pridelava soli, muzej pa letos od tega ni dobil niti evra. “Poslal sem tudi natančen program in stroške delovanja muzeja solinarstva, ki bi letos potreboval 27.000 evrov. To je celo manj, kot je predvideno v načrtu upravljanja, kjer je zapisanih 35.000 evrov,” še pravi Juri.

Juri pričakuje spremembe pravil

Z dodatnim zaračunavanjem skupinam obiskovalcev pa se ne strinjajo v Krajinskem parku Sečoveljske soline. “Vodje javnih služb ne moremo sami določati, kako pobiramo vstopnino. To nam določajo ministrstva. Ni prav, da ministrstvo za okolje in prostor ne spoštuje dogovora, a dodatnega zaračunavanja obiskovalcem tudi ne podpiram,” pravi vodja parka Andrej Sovinc. Težavo bi morali rešiti tam, kjer so jo zakuhali, to je na medresorski ravni, še dodaja.

Franco Juri pa napoveduje, da bo vlado oziroma ministrstvi za okolje in za kulturo pozval, naj spremenijo načrt upravljanja Krajinskega parka Sečoveljske soline. Ocena izvajanja in učinkovitosti načrta je predvidena za prihodnje leto, to naj bi bila tudi priložnost za njegove spremembe. Želi, da del denarja od vstopnic nakažejo direktno muzeju. “Ni razumljivo, da država javnemu zavodu ne omogoča finančne samozadostnosti s trženjem vsebin, hkrati pa prispeva proračunska sredstva komercialnemu podjetju, ki upravlja s parkom in mu omogoča 100-odstotno trženje vstopnin za obisk v muzeju. To je sporno in v nasprotju z javnim interesom,” je kritičen Juri. Poleg tega meni, da bi moral imeti muzej tudi pravico pridelovati sol na tradicionalen način in jo prodajati (kot je to pred letom 2011 že počel), čeprav za to nima koncesije.HELENA RACE


Najbolj brano