Pomorščaki začasno niso več “na suhem”

Portoroška srednja pomorska šola lahko po dveh mesecih znova organizira tečaje za pomorščake, ki jih ti potrebujejo pred vkrcanjem na ladjo. Našim pomorščakom za osem osnovnih tečajev tako ni treba več na Hrvaško. Srednja šola je na upravi za pomorstvo pridobila začasno dovoljenje za usposabljanje, fakulteti za pomorstvo pa to še ni uspelo.

 Foto: Katja Gleščič
Foto: Katja Gleščič

PRIMORSKA > “Enega od tečajev smo ravno izpeljali,” je včeraj povedal ravnatelj Gimnazije in srednje pomorske šole Piran Borut Butinar. Ravno danes pa je na upravi za pomorstvo predvideno opravljanje izpita za osnovno usposabljanje. “Zdaj imamo začasno dovoljenje do konca oktobra, v tem času pa moramo dopolniti vlogo in zadostiti vsem zahtevam,” je povedal Butinar.

Na Gimnaziji in srednji pomorski šoli Piran ter na Fakulteti za pomorstvo in promet so sicer vsa izobraževanja nemoteno opravljali že od nekdaj, dokler jih konec novembra lani ni čez noč ustavila nova vladna uredba o pooblastilih pomorščakov. Uredba jim je naložila, da morajo na upravi za pomorstvo na novo pridobiti dovoljenja za izvajanje vseh tečajev. Prehodnega obdobja, v katerem bi lahko pripravili vse zahtevane dokumente, pa uredba ni omogočila.

Srednji pomorski šoli, ki ima manj tečajev, je v dveh mesecih uspelo pridobiti začasno dovoljenje. “Dva meseca smo imeli zaradi te uredbe velike težave,” pravi Butinar.

Fakulteta za pomorstvo in promet pa vse potrebne dokumente še pripravlja in bo vlogo za dovoljenje na upravo za pomorstvo vložila v kratkem. “Mi imamo še več tečajev kot srednja šola, zato je dokumentov, ki jih zahtevajo na upravi za pomorstvo, še toliko več. Želimo pa dokončno dovoljenje in ne samo začasnega. Do takrat pa tečajev ne smemo izvajati,” pravi dekanja Elen Twrdy. Fakulteta in srednja šola izvajata približno 40 različnih usposabljanj za pomorščake.

Uprava: moramo biti dosledni

“Res je za pridobitev dovoljenja treba priložiti veliko dokumentov, a mislim, da na fakulteti vse že imajo, le organizirati se morajo. Na šoli in na fakulteti niso upravni formalisti, mi pa moramo biti dosledni in spoštovati zakon,” na vprašanje, zakaj tako dolgo traja, odgovarja direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec.

Glavni problem uredbe ostaja

Glavni problem, zakaj srednja pomorska šola in fakulteta za pomorstvo nasprotujeta uredbi, pa ostaja. To je, da je po novem za drugega in tretjega častnika krova dovolj že osnovna šola in ne več srednja šola, za poveljnika ladje pa katerakoli srednja šola in ne več fakulteta. To po prepričanju šole in fakultete pomeni razvrednotenje pomorskega izobraževanja. Ministrstvo za šolstvo na njuno zahtevo, da se uredbo znova odpre in popravi, še ni odgovorilo.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano