Pomorec mora po certifikat na Reko, če želi na morje

Pomorščak kadet J. S. se je pred nekaj dnevi končno vkrcal na ladjo Portorož. A ne brez težav. Še prej je moral na Hrvaško, da je tam pridobil pooblastilo, da je usposobljen za požarno varnost. V Sloveniji namreč tega po novem ni mogel narediti, saj je novembra sprejeta vladna uredba srednji pomorski šoli in fakulteti za pomorstvo čez noč ukinila dovoljenje za izvajanje takšnih izobraževanj. Pridobivanje novih dovoljenj na upravi za pomorstvo pa še traja.

Pomorščaki morajo za zdaj po vse certifikate na Hrvaško. Foto: Katja Gleščič
Pomorščaki morajo za zdaj po vse certifikate na Hrvaško. Foto: Katja Gleščič

PORTOROŽ > Zagotovila z ministrstva za infrastrukturo, da se z novo uredbo o pooblastilih pomorščakov v praksi prav nič ne spreminja, se tako niso uresničila.

“Takoj ko je začela uredba veljati, smo se ji prilagodili in na upravo za pomorstvo oddali vlogo za izvajanje prvih štirih najbolj osnovnih izobraževanj, za prestala še pripravljamo dokumentacijo. A dovoljenj po več tednih še nismo dobili. Upamo, da se bo to kmalu uredilo,” pravi ravnatelj gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Borut Butinar.

Fakulteta za pomorstvo in promet pa vloge še ni vložila, saj še pripravlja vse zahtevane dokumente. “Teh je zelo veliko, saj imata fakulteta in srednja šola skupaj več kot 40 dodatnih usposabljanj in izobraževanj za pomorščake. Žal mi je, da morajo naši pomorščaki zdaj ta opravljati na Hrvaškem, čeprav smo za to povsem usposobljeni pri nas; izvajali smo jih 60 let, dokler nas ni vladna uredba čez noč ustavila,” pravi dekanja Fakultete za pomorstvo in promet Elen Twrdy.

Nova uredba ni predvidela prehodnega obdobja, ki bi fakulteti za pomorstvo in promet ter srednji pomorski šoli omogočila, da na novo pridobita dovoljenja za izvajanje usposabljanj za pomorščake, ki jih ta uredba zahteva.

Kadet J. S. je padel ravno v to vmesno obdobje in je za preprosto pooblastilo, da je usposobljen za požarno varnost, moral na hrvaško Reko, si tam plačati bivanje in za usposabljanje kot tujec odšteti 170 evrov namesto 60 evrov, kolikor enako izobraževanje stane pri nas. Na srečo mu je uspelo certifikat dobiti ravno dan pred božičnimi prazniki, da se je lahko pravočasno vkrcal na Portorož, na kar je po končanem šolanju že tako čakal več mesecev.

Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec v tem ne vidi težav, če pa je kakšna zamuda, zagotavlja, da se bo kmalu vse uredilo. “Z naše strani ni ovir, naj dajo vloge, mi pa jih bomo preverili,” pravi. Prehodnega obdobja po njegovih besedah niso mogli omogočiti, ker je naša država pri sprejemanju te uredbe že zamujala pri prilagajanju evropski zakonodaji na tem področju.

Vodstvi fakultete in srednje šole sta že vseskozi nasprotovali takšni uredbi, ki je po njunem prepričanju razvrednotila celotno izobraževanje pomorščakov in slovenskemu pomorstvu samo škoduje.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano