Pomorci še kar ugibajo, kdo je tovoril milijone čez mejo

Kdo je slovenski podjetnik iz pomorskih krogov, ki je dvigoval več milijonov evrov z bančnih računov v Trstu in jih neprijavljene prinesel v Slovenijo, še ni čisto jasno, saj italijanska finančna straža o tem molči. Pojavlja se več imen, med njimi največkrat ime Valterja Stojilkoviča, lastnika manjše pomorske agencije in špedicije Adria Container, ki pa to zanika. Priznava pa, da ga preiskujejo koprski kriminalisti, ki so pred časom pri njem opravili hišno preiskavo.

Peter Mahnič in Valter Stojilkovič sodelujeta že vrsto let. Stojilkovič zanika, da je  podjetnik, ki 
je čez mejo nosil neprijavljen denar, tudi Mahnič pravi, da to gotovo ni Stojilkovič. Foto: Katja Gleščič/Arhiv Pn
Peter Mahnič in Valter Stojilkovič sodelujeta že vrsto let. Stojilkovič zanika, da je podjetnik, ki je čez mejo nosil neprijavljen denar, tudi Mahnič pravi, da to gotovo ni Stojilkovič. Foto: Katja Gleščič/Arhiv Pn

KOPER > “Od kod vam ta informacija? Ne, to nisem jaz,” je Valter Stojilkovič odgovoril na naše vprašanje, ali drži, da je on tisti, ki mu grozi od 1,2 do 2,1 milijona evrov kazni, ker je tržaška finančna straža ugotovila, da je v zadnjih dveh letih čez mejo prenesel pet milijonov evrov, ki jih ni prijavil. Vsak prenos denarja čez mejo, ki je višji od 10.000 evrov, je namreč treba po zakonu prijaviti. “Kolikor vem, naj bi šlo za ladjarja, jaz pa nisem ladjar,” je dejal Stojilković. Tržaška finančna straža imena ne razkriva. Po njihovem gre zgolj za administrativni postopek in zadeva bo za njih zaključena, ko bo podjetnik plačal kazen.

Stojilkovič pod lupo koprskih kriminalistov

Zakaj se torej na več koncih pojavlja njegovo ime, nas je zanimalo. “Tega pa ne vem,” je odgovoril, zatem pa na naše vprašanje, ali ga res preiskujejo tudi koprski kriminalisti, odgovoril pritrdilno.

Poklicali smo omenjene pomembnejše pomorske akterje. “Ne, mi to gotovo nismo,” pravi Radko Malačič iz podjetja Ocean Koper, ki ima italijanske lastnike. Enako zagotavlja tudi Bogdan Glavina, ki je bil lastnik koprskega ladjarskega podjetja Euroshipping, a je to šlo v stečaj. “Ne, nisem ta ladjar. Če bi imel pet milijonov evrov, bi laže rešil svoje podjetje,” ugotavlja. “Ne, ne jaz ne Adria Tow ne bi bili nikoli vpleteni v kaj takega. Nimamo nobenega računa v tujini, imamo boniteto AAA, smo v polovični lasti Luke Koper in imamo redne revizije. Se pa tudi mi sprašujemo, kdo bi to lahko bil,” pravi Robert Gerk, direktor podjetja za vleko Adria Tow. Vpletenost so zanikali tudi v podjetjih Splošna plovba Portorož in Crismani iz Kopra. Prav tako Valter Kobeja, lastnik družbe Piloti Koper in Ivo Kamber iz pomorske agencije Capris. “Ta, ki je to naredil, je neumen in prepotenten,” je bil neposreden Kamber. Naši sogovorniki so se večinoma strinjali, da tisti, ki je denar nosil čez mejo, najbrž ni ladjar v ozkem pomenu besede, ampak gre za nekoga, ki se ukvarja s pomorsko dejavnostjo.

“Mogoče me zaradi tega omenjajo, ampak to je povsem druga zgodba. Ta podjetnik, ki je nosil denar čez mejo, nisem jaz,” je še enkrat zatrdil Stojilkovič. Pojasnil je, da so koprski kriminalisti pri njem pred časom opravili hišne preiskave, povezane z družbo SGS, ki se ukvarja s kontrolo blaga. “Bil sem njihov partner in sem jim pomagal pri poslih, kriminalisti pa so sumili, da so ti posli fiktivni in da smo pisali fiktivne račune. Ampak to ni res,” je zatrdil Stojilković. Poleg njega naj bi bilo v preiskavi tudi nekdanje vodstvo SGS.

Na koprski policijski upravi so nam potrdili, da so leta 2013 zaradi suma gospodarskih kaznivih dejanj opravili hišne preiskave pri pravnih in fizičnih osebah, ki se ukvarjajo tudi s špeditersko-logistično dejavnostjo. “O preiskovalnih aktivnostih so kriminalisti SKP Koper obveščali tudi italijanske varnostne organe, saj so bila nekatera kazniva dejanja povezana z delovanjem storilca v tujini,” je pojasnila tiskovna predstavnica na PU Koper Anita Leskovec.

Kdo so omenjene osebe in ali so povezane z nedavno akcijo tržaških finančnikov, na koprski policiji niso razkrili, pojasnili so le, da je bila kazenska ovadba zoper tri fizične in dve pravni osebi (eno slovensko, eno hrvaško) zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri gospodarski dejavnosti, ponarejanja ali uničenje poslovnih listin, ponarejanja listin in pranja denarja že decembra 2014 poslana na koprsko tožilstvo. “V določenem delu je kriminalistična preiskava še v teku, zato drugih podatkov v tem trenutku ne moremo posredovati,” so še pojasnili na koprski policiji. Teoretično bi torej zgodbi lahko bili povezani.

Mahnič zanika vpletenost

Valter Stojilkovič je v Sloveniji lastnik manjše pomorske agencije in špedicije Adria Container, ki je imelo lani vsega 100.000 evrov prihodkov in niti 5000 evrov čistega dobička. Najdemo ga tudi med zastopniki koprske podružnice Crismani. V pomorskih krogih pa je najbolj znan kot eden od izvršnih vodilnih v pomorski agenciji in špediciji Adria Cargo, ki je v izključni lasti propadlega holdinga ACK (v stečaju), ki ga je obvladoval Peter Mahnič. Ta nam je povedal, da je tudi sam slišal za več imen, ki naj bi prenesle omenjeni denar čez mejo, da pa ni Stojilković.

“Ta, ki je to naredil, mora biti zelo naiven ali pa ni imel druge izbire. Jasno je namreč, da je takšne količine denarja treba prijaviti in da ti bodo prej ali slej prišli na sled. Kdorkoli je to počel, je denar gotovo potreboval za kakšne nezakonite posle, kot so recimo podkupnine,” je povedal Mahnič in zanikal, da bi bil morda sam vpleten v dogodek.

TATJANA TANACKOVIČ

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano