Pomoč po načelu “daj naprej” od Tjaše do Danay

3500 evrov, ki so jih obiskovalci petkovega velikega koncerta Radia Capris z nakupom vstopnic prispevali za Tjašo Likar, bo šlo v druge roke. Tjaša je pomoč odstopila še ne dveletni deklici Danay iz Kopra, ki ima hudo genetsko motnjo, zaradi katere je doslej morala prestati že 16 operacij.

Danay in njena mamica Adrijana bosta morali septembra spet 
v Francijo, kjer deklico čaka že 17. operacija. Foto: Radio Capris
Danay in njena mamica Adrijana bosta morali septembra spet v Francijo, kjer deklico čaka že 17. operacija. Foto: Radio Capris

KOPER > Zgodba 27-letne Tjaše Likar, v Kopru živeče Gorjanke, ki je zbolela za hudo boleznijo kostnega mozga, se je dotaknila ogromnega števila ljudi. Z denarnimi prispevki so ji pomagali do zdravljenja v tujini, vendar se je bila zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja primorana odločiti za najbolj korenit poseg, presaditev kostnega mozga. Za njo so štirje meseci napornega zdravljenja v ljubljanskem kliničnem centru, pred njo pa dolgotrajno okrevanje. A ker se je odrekla prvotno zastavljeni poti zdravljenja, je tudi denarno pomoč velikodušno prepustila deklici Danay iz Kopra. Odločitev je na koncertnem odru sporočil njen partner Marko Stropnik, sama pa se je oglasila preko video sporočila, ki ga najdete spodaj.

Radio Capris je za še ne dveletno malčico Danay in njeno mamo Adrijano sprožil dobrodelno akcijo. Mala Danay je doslej prestala kar 16 operacij. Boleha za redko genetsko motnjo (Pffeiferjev sindrom v hudi obliki povezan z Crouzon sindromom), ki nastane, ko se otrok rodi z deformirano glavico in zaprtimi zaraščenimi temenici. Primerov take bolezni je po svetu menda le okoli 200. Operativne posege, kakršne potrebuje deklica, opravljajo v Franciji. Tam jo ves čas spremlja mati, ki pa ji kritje stroškov v Franciji ne pripada.

Ob strani jima sicer stojita Center za socialno delo Koper in društvo Križemrok. A ker denar v takšnih življenjskih okoliščinah nenehno kopni, je dobrodošel vsakršen dobrodelni prispevek. Kdor želi in zmore, lahko svojega nakaže na račun društva Križemrok: Humanitarno društvo Križemrok, Kamniška Graba 141, 2351 Kamnica, Koda: CHAR, Namen: Danay, TRR: SI56 6100 0000 8119 441, Sklic: 00 433459.

Spletno uredništvo


Najbolj brano