Pomlad na Kažunovi njivi

Kažunova njiva nad Piranom je že preorana, k njivi pa so pred dnevi pripeljali tudi staro bivalno prikolico. Postala bo kokošnjak, kokoškam pa se bodo pridružili tudi zajci. Medtem pa mlade sadike zelenjave še rastejo na toplem v rastlinjakih Kažunovih dobrotnikov.

Kažunu je pomagal izkušen traktorist in uspešno pripeljal prikolico do njive. Foto: Alenka Penjak
Kažunu je pomagal izkušen traktorist in uspešno pripeljal prikolico do njive. Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Kažun je program celovite skrbi za brezdomne osebe pri piranskem centru za socialno delo, njiva pa že tretjo sezono pomemben del socializacije brezdomcev. Na 360 kvadratnih metrih občinske zemlje, dane v uporabo brezdomcev, je vrtnarjenje že preizkušeno. Paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, krompir, grah, koruza in korenje ter ostale sezonske vrtnine so bolj ali manj uspešno prestale lansko mokro poletje. Da bi bila samooskrba še večja, pa so se letos odločili še za gojenje kokoši nesnic in zajcev.

Prevoz stare bivalne prikolice do njive ni bil preprost, manevriranje po ozki cesti pa so zaupali najetemu traktoristu. Na terenu je prostovoljec Igor zabijal kole v zemljo. Mednje morajo napeti še žičnato ograjo, nakar bodo kokoši in zajci dobili tudi pred tatovi varen dom. Uroš načrtuje, da bo letos na njivi delalo deset do 15 ljudi. Pridelati želijo še več zelenjave: “Imeli bomo več obveznosti in odgovornosti,” se veseli. Vodo jim bo, kot vsako leto, dostavljalo Okolje Piran, pridelek pa se bo večinoma spremenil v mineštre. Ingrid Ličen, vodja Kažuna, ob pričetku dela na njivi dodaja: “Takšno delo utrdi človeka in prav je tako.”

AP


Najbolj brano