Polni portoroški hoteli, prazni posoški kampi

Številne dobro obiskane prireditve v vseh obmorskih mestih, povsem zasedeni hoteli v piranski občini in gneča na glavnih turističnih magistralah v obe smeri - to so značilnosti minulega konca tedna, zadnjega velikega vrhunca letošnje poletne turistične sezone.

V hotelih v piranski občini so bile konec tedna zasedene domala vse postelje   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V hotelih v piranski občini so bile konec tedna zasedene domala vse postelje  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PRIMORSKA > V hotelih v občini Piran so bile konec tedna zasedene domala vse postelje, podatkov za zasebne sobe ni, a verjetno je bilo podobno. Po slabšem prvem polletju avgust popravlja statistično sliko. “Struktura gostov je zelo pisana,” pravi Jadran Furlanič, direktor Turističnega združenja Portorož, Janez Jager iz portoroških hotelov LifeClass pa, da so z akcijami na italijanskem, slovenskem in nemškem trgu uspeli nadomestiti osip ruskih in ukrajinskih gostov. Poleg ukrajinske krize je bilo pomemben dejavnik poletne sezone spremenljivo vreme.

“Septembra pričakujemo več kongresnih gostov, vreme pa bo krojilo odločanje individualnih turistov za obisk pri nas,” napoveduje Jager. Petra Zabukovec Baruca iz družbe Hoteli Bernardin pravi, da pričakujejo boljšo kongresno sezono kot lani, začela se je že ta mesec. Gostili bodo nekaj velikih srečanj, oktobra tudi Dneve slovenskega turizma.

“V hotelskem delu smo imeli zasedenost na ravni lanske, presenetljivo pa je bolje delal kamp, kar pripisujemo tudi iskanju cenejše namestitve. Slabo vreme se pozna zlasti v gostinskem delu, saj je bilo veliko manj dnevnih gostov,” sporoča Rajko Rešek, direktor ankaranske Adrie, kjer so imeli prejšnji, rekordni konec tedna, približno 1800 gostov. Za prihodnja meseca, ko bodo gostili nekaj seminarjev in mednarodno razstavo psov, je kar optimističen.

Dejavnosti za jesen in prihodnje leto

Jadran Furlanič pravi, da začenjajo z jesenskimi predstavitvami in da bo obisk v letu 2015 odvisen tudi od ukrepov vlade za ureditev turistične promocije države, prav tako pa od čimprejšnjih aktivnosti lokalnih oblasti po skorajšnjih volitvah.

Letošnja turistična sezona je za Postojnsko jamo zelo uspešna. Od januarja do 21. avgusta je znamenitosti obiskalo 71.500 gostov več kot v enakem obdobju lani, kar pomeni¸13-odstotni skok. “Da razlog dobrega obiska znamenitosti, ki jih upravljamo, ni le slabo vreme v letošnjem poletju, potrjuje dejstvo, da porast beležimo vse mesece v letu, največji pa je bil na mesečni ravni v primerjavi s predhodnim letom aprila, ko je bil porast števila obiskovalcev za vse znamenitosti skupaj kar 33-odstoten,” pravijo v Postojnski jami. Letos so še popestrili ponudbo in dodali nekaj novih storitev, ki so obiskovalcem večinoma na voljo brezplačno, denimo prevoz z avtobusne ali železniške postaje, prevoz med Postojnsko jamo in Predjamskim gradom, varovanje domačih ljubljenčkov ... Zadovoljni so tudi v parku Škocjanske jame. Obisk je podoben lanskemu, sezone pa še ne bo kmalu konec. Doslej so našteli že dobrih 70.000 obiskovalcev. Med njimi je največ italijansko, nemško in angleško govorečih gostov. SR

O osipu zunajpenzionske porabe v Portorožu meni, da gre ob večji pazljivosti gostov tudi na rovaš nedomiselne in (pre)drage ponudbe. Dodaja, da v piransko občino prihajajo gostje, ki več potujejo in imajo zgrajena pričakovanjih o gostinskih lokalih. “Kar dobro poletje je za nami, delali smo boljše kot lani. Gostje se v večini odločajo za naše degustacijske menije, tudi pri izbiri vin so se pripravljeni prepustiti,” pa je z minulimi meseci zadovoljen Tomaž Bevčič iz portoroške restavracije Rizibizi, edine članice mednarodnega združenja Jeunes restaurateurs d'Europe iz slovenske Istre.

Na Bovškem za petino manj gostov

“Predsezonski obeti so bili dobri, žal nam jo je na vrhuncu sezone vreme pošteno zagodlo. Ocenjujemo, da bodo skupni statistični rezultati slabši za 15 ali pa celo 20 odstotkov, “ napoveduje direktor LTO Bovec Janko Humar.

Ponudniki so različno zasedeni. Resne težave imajo v kampih. V trentarskih tako slabe sezone ne pomnijo že več desetletij. Čez prst ocenjujejo, da je gostov za tretjino manj. “Ker kampi v celotni dolini ustvarijo dobro polovico turističnega obiska, je temu primeren tudi vpliv vremena na celotno turistično sliko,” pojasnjuje Humar. Dodatno težavo predstavlja zaprtje največjega bovškega hotela Kanin, saj izgubljajo agencijske goste.

Razen izjem so v večini rafting podjetij razočarani. “Število gostov v juliju in avgustu je skoraj za polovico manjše kot lani,“ pravi predsednik GIZ raftarjev Adis Hrovat. Humar poudarja, da je v teh razmerah pomembno ukvarjanje z gosti. Pohodništvo in kolesarjenje je možno tudi v slabšem vremenu, povečal se je obisk muzejev, tudi zaradi stoletnice začetka prve svetovne vojne. V Kobariškem muzeju zaznavajo za tretjino več obiskovalcev.

Festivali rešujejo tolminsko poletje

Tolminsko poletje rešujejo festivali, ki so skupno gostili približno 17.000 obiskovalcev. V času Metaldays so bile vse postelje razprodane.

Ob hladnih rekah ni kopalcev. V ribiški družini Tolmin pa so z obiskom zadovoljni. “Doslej smo zabeležili za desetino več gostov oziroma že skoraj 4000 z vsega sveta. Največ je Francozov, prihaja vse več Rusov,” pojasnjuje predsednik RD Tolmin Lucijan Rejec. V penzionu Kobala v Poljubinju, kjer gostijo predvsem jadralne padalce, in je kolesarjem prijazen, pa pravijo, da večina njihovih gostov iz tujine termine rezervira že leto vnaprej. “Skokovito se povečuje število pohodnikov, ki hodijo po poti Alpe Adria Trail in kolesarjev po Slovenski transverzali,” opaža lastnica Renata Komar.

NEVA BLAZETIČ

SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano