Polka Boškovič zahteva izredno sejo zaradi obalnega zavetišča

Potem ko je koprski občinski svet nedavno potrdil spremembe odloka o zagotavljanju javne službe na področju zaščite živali, po katerem bi obalne občine lahko obalno zavetišče oddale v upravljanje tudi brez razpisa, čemur ostro nasprotujejo v Obalnem društvu proti mučenju živali, zdaj svetnica Polka Boškovič zahteva izredno sejo občinskega sveta.

Svetnica Polka Boškovič zahteva izredno sejo občinskega 
sveta. Foto: Nataša Hlaj
Svetnica Polka Boškovič zahteva izredno sejo občinskega sveta. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Boškovičeva je vsem koprskim občinskim svetnikom poslala pobudo, naj podprejo sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali podaljšanje pogodbe z Obalnim društvom proti mučenju živali (ODPMŽ) za največ šest mesecev in sprejetje besedila javnega razpisa za izbiro upravljavca obalnega zavetišča.

Koprski občinski svet je namreč prejšnji teden - kljub prizadevanju Polke Boškovič, da bi točko o zavetišču umaknili z dnevnega reda - sprejel spremembe odloka o zagotavljanju javne službe na področju zaščite živali. Ta predvideva, da bi obalne občine Koper, Izola in Piran lahko sklenile pogodbo o zagotavljanju javne službe neposredno z javnim podjetjem. V tem primeru bi skrb za zavetišče s prvim julijem prevzela Komunala Koper. Izolski in piranski občinski svetniki naj bi o spremembah odloka odločala v prihodnjih tednih, vendar za zdaj ta točka še ni uvrščena na dnevni red tamkajšnjih sej.

Po mnenju Boškovičeve do tega datuma Komunala Koper "ne bo izpolnjevala organizacijskih, pravnih in formalnih pogojev za upravljanje z zavetiščem", ODPMŽ, ki je doslej upravljalo zavetišče, pa ne bo imelo pogodbe za izvajanje službe, ki so jo občine po zakonu dolžne izvajati.

Na seji, za katero je po navedbah Boškovičeve svoj glas do zdaj prispevalo sedem svetnikov, se ne bodo opredeljevali o tem, kdo je boljši upravljavec, "pač pa odločali o zakoniti poti urejanja tega vprašanja".

V ODPMŽ, ki že 12 let opravlja javno službo vodenja obalnega zavetišča, so bili do spremembe odloka kritični od vsega začetka. Kot so poudarili še pred sejo občinskega sveta, jim v nobeni od obalnih občin nikoli na noben način niso omenili, da bi bili nezadovoljni z njihovim delom. "Nasprotno, večkrat smo bili s strani občin deležni podpore in javnih pohval," so zapisali.

Zato so v društvu prepričani, da vzrok za spremembo občinskega odloka "ne tiči v nas ali morebitnem nezadovoljstvu z našim delom, ampak nekje drugje".

Po sprejetju odloka na seji koprskega občinskega sveta prejšnji teden pa so koprska, izolska in piranska občina na skupni novinarski konferenci pojasnile, da je njihovi odločitvi botrovalo v prvi vrsti, kot zapisali, "nezadovoljstvo nad delovanjem društva, ki je upravljalo z zavetiščem, predvsem v zadnjem letu, kar potrjujejo tudi Odločbe veterinarske inšpekcije ter drugi argumenti".

STA, NR


Najbolj brano