Polka Bošković se mora preseliti

Koprska notarka Polka Bošković, ki napoveduje kandidaturo za županjo Kopra, se bo morala preseliti, če bo dejansko poskušala postati koprska županja. Stanuje namreč na območju Ankarana, zato njena kandidatura v Kopru ne bo veljavna.

Polka Bošković Foto: Osebni Arhiv
Polka Bošković Foto: Osebni Arhiv

KOPER > Na notranjem ministrstvu so namreč pojasnili, da lahko v Kopru kandidirajo samo kandidati, ki imajo stalno bivališče na območju Kopra, ne pa tudi tisti z območja Ankarana, čeprav je Ankaran še vedno del koprske občine.

V primeru, da se ob prijavi stalnega prebivališča na upravni enoti pojavi dvom o resničnosti prijave in da uradna oseba posumi, da posameznik prijavlja fiktivno stalno prebivališče, lahko po zakonu o prijavi prebivališča odkloni prijavo stalnega prebivališča in posameznika na tem naslovu prijavi začasno, dokler ne preveri resničnosti podatkov prijave. Vendar največ za 60 dni oziroma dokler ne ugotovi, ali posameznik dejansko stalno prebiva na navedenem naslovu. Vendar je to v izključni pristojnosti upravne enote. V službi vlade za lokalno samouprave na notranjem ministrstvu namreč pojasnjujejo, da je pri vlaganju kandidatur pomembno le to, kje ima kandidat prijavljeno stalno prebivališče in ne to, kje dejansko prebiva.

Roman Lavtar, vodja službe za lokalno samoupravo na notranjem ministrstvu, je jasen: “Meje in območje ankaranske občine je določilo ustavno sodišče in v skladu z njihovo odločbo se lahko vlagajo tudi kandidature v Kopru in Ankaranu. Pravila so torej jasna. Če kdo meni, da to ni zakonito ali da mu je mogoče s tem kršena kakšna pravica, se lahko obrne na pristojno sodišče.”

Nekateri namreč menijo, da utegne biti sporno, če Ankarančanu ne bi dovolili kandidirati v Kopru, saj zakon o lokalnih volitvah pravi, da lahko kandidira vsak, ki je dopolnil 18 let in ima ob vložitvi kandidature stalno prebivališče v občini, kjer kandidira.

Do zdaj v Kopru še nihče ni uradno vložil kandidature, predsednik koprske volilne komisije Miloš Šenčur pa ob tem pojasnjuje, da bo komisija pri vsaki kandidaturi preverila, kje ima kandidat prijavljeno stalno prebivališče. Pri tem, ali kandidat sodi v Koper ali Ankaran, pa jim bodo v oporo tudi volilni imeniki, ki jih bo na podlagi podatkov o stalnem bivanju do konca tega tedna pripravila in razgrnila koprska upravna enota.

Ali se bo preselila ali ne, Boškovićeva včeraj ni želela povedati, saj se še ni dokončno odločila glede kandidature. “Pri odločitvi, če in s čigavo podporo bom kandidirala, bom upoštevala predvsem dobrobit Koprčank in Koprčanov,” je skrivnostna Boškovićeva. Dodaja, da jo zanima samo kandidatura v Kopru in to predvsem zato, ker je velika nasprotnica načina vladanja Borisa Popoviča. “Že vrsto let se pri svojem delu srečujem s stisko ljudi. Socialno ogroženim, upokojencem in invalidom po svojih močeh tudi brezplačno pomagam. Ker si skupaj s somišljeniki prizadevamo za pošteno in transparentno družbo, z enakimi možnostmi za vse, ne pa samo za nekatere posameznike, smo ustanovili tudi civilno iniciativo,” pravi Boškovićeva.

Primeri, da se na različnih občinskih položajih znajdejo ljudje, ki dejansko ne živijo v občini, kjer kandidirajo, v obalnih treh občinah niso redki. Tako je bil Tomaž Gantar nekaj časa koprski podžupan, čeprav je živel v Piranu, Tomislav Klokočovnik in Igor Kolenc pa izolska župana iz Lucije in Kopra. V Piranu je kandidaturo napovedal Sebastjan Jeretič, ki ne skriva, da se je pred dobrim letom z družino preselil in dejansko živi v Kopru, če bo v Ankaranu za Popoviča morda res kandidiral Gašpar Gašpar Mišič, pa se bo tja vozil iz Lucije.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano