Polka Bošković: Namesto za stanovanja denar za nogomet

Koprska občinska svetnica Polka Bošković stanovanjsko politiko v koprski občini ocenjuje kot porazno. Od številnih visoko zastavljenih ciljev so ostale zgolj prazne obljube, je kritična. “Kje je načrtovanih 1540 stanovanj v Semedeli in 855 stanovanj na območju Škofij? Kaj pa 180 novih neprofitnih stanovanj? Zakaj so se v zadnjih štirih letih najemnine neprofitnih stanovanj zvišale za 85 odstotkov?” sprašuje odgovorne v koprskem javnem stanovanjskem skladu.

Polka Bošković Foto: Nataša Hlaj
Polka Bošković Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Polko Bošković čudi, kako nerealno so načrtovali naložbe, ki so jih zapisali v dokument o poslovni politiki sklada v obdobju 2012-2016.

Med drugim je razbrati, da so načrtovali gradnjo mladinskega hostla s 16 sobami v poslovnem objektu v Škocjanu, gradnjo 1540 stanovanj v Semedeli (od tega 50 neprofitnih), prenovo stare šole v Svetem Antonu, v njej pa bi uredili 40 oskrbovanih stanovanj in še gradnjo 30 neprofitnih stanovanj v Svetem Antonu. 260 stanovanj naj bi zgradili v Ankaranu, od česar 50 neprofitnih in 20 oskrbovanih in tudi 855 stanovanj na območju Škofij (100 oskrbovanih, 50 neprofitnih in kar 400 za prodajo). “Načrtovali smo 180 novih neprofitnih stanovanj, zgradili nismo nič,” opozarja.

Igor Franca, pomočnik direktorja in podsekretar za stanovanjske zadeve v skladu, se s takšno oceno ne strinja. Našteva, da je sklad do danes zgradil več kot 280 novih stanovanj v skupnem znesku 25 milijonov evrov. “Več kot polovico denarja smo zagotovili v skladu, preostanek pa s soinvestitorstvom. Prav tako je sklad v vseh letih delovanja tudi skrbno ravnal s svojim stanovanjskim fondom in vanj vložil več kot štiri milijone evrov za njegovo vzdrževanje,” Franca odgovarja na očitke.

5000 evrov iz sklada v nogometni klub
Čemu je javni stanovanjski sklad na račun nogometnega kluba Koper septembra nakazal 5000 evrov, se sprašuje Polka Bošković. “To je negospodarno zapravljanje namenskega denarja sklada. Menim, da obstaja utemeljen sum kaznivega dejanja. V letošnjem poslovnem in finančnem načrtu sklada ni niti ene postavke, ki bi omogočala sponzorstva ali donacije športnim klubom,” opozarja. Pravi, da o tem ni podala kazenske ovadbe, je pa javno naznanila sum, kar je po njenih besedah dovolj, da kdo drugi ukrepa.
Finančni direktor nogometnega kluba, ki je obenem tudi novi direktor stanovanjskega sklada in je bil v času odločanja o nakazilu že tudi zaposlen na skladu, Goran Malenič, to transakcijo potrjuje. “Pred časom smo na sklad naslovili vlogo za donacijo za nakup športne opreme za otroško nogometno akademijo. Ta denar je izključno namenjen za potrebe najmlajših članov kluba, kjer trenira približno 370 otrok,” navaja Malenič.
Njegovim besedam pritrjuje tudi Igor Franca iz stanovanjskega sklada. Utemeljuje, da je denar za donacijo zajet v letošnjem poslovnem in finančnem načrtu sklada v postavki drugi operativni odhodki. “Donacijo smo nakazali iz tržnih prihodkov sklada in nikakor iz namenskih prihodkov, denimo, neprofitnih najemnin. Tudi zato ocenjujemo, da ni nobenih podlag za sum storitve pregonljivih kaznivih dejanj,” meni Franca.

Boškovićeva spomni še na nekatere druge neuresničene cilje. Omeni gradnjo energetsko varčnih objektov (pasivne stavbe) in zagotavljanje deleža obnovljive energije z oddajanjem streh objektov (za namestitev sončnih kolektorjev) v lasti sklada.

Med ključnimi spodrsljaji politike koprskega stanovanjskega sklada Boškovićeva navaja izrazito pomanjkanje občutka za skladen razvoj mesta in podeželja, pomanjkanje ustrezne strategije za reševanje stanovanjske problematike mladih družin in previsoke cene najema neprofitnih stanovanj v Kopru.

“Cena najema kvadratnega metra v Kopru se je od leta 2011 do leta 2015 zvišala za 85 odstotkov, s 3,5 evra na šest evrov za kvadratni meter. Cene enakih stanovanj v Ljubljani so še vedno na ravni 3,5 evrov za kvadratni meter,” ne more razumeti tako velike cenovne razlike.

Franca te trditve zavrača. “Neprofitne najemnine je država zamrznila že leta 2004, zaradi česar imajo stanovanjski skladi izpad. Še več: letos so neprofitne najemnine za približno 44 odstotkov nižje kot leta 2004, če upoštevamo inflacijo,” navaja Franca. Ocenjuje, da so taki manevri svetnice Polke Bošković bolj v funkciji preusmerjanja pozornosti javnosti od njenih težav s pravosodjem. Napoveduje, da bodo “zaradi obilice obtožb in neresnic, ki jih je navedla Boškovićeva”, celovite odgovore medijem posredovali jutri.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano