“Poležavanje na kopalni brisači res ni zame”

Po petkovem in sobotnem Ribiškem prazniku ter nedeljskem sprejemu Vasilija Žbogarja si je Zvonka Radojevič, gonilna sila izolskega Centra za kulturo, šport in prireditve, vzela dva prosta dneva. Pet počitniških dni je preživela julija, takoj po občinskem prazniku, tako da je prekolesarila približno 400 kilometrov od izvira Mure do avstrijskega Gradca.

Zvonka Radojevič: “S 
kolesi smo prevozili 50 
do 70 kilometrov na 
dan. Kako sem  jim 
bila kos, še  sama ne 
vem.” Foto: Mirjana Cerin
Zvonka Radojevič: “S kolesi smo prevozili 50 do 70 kilometrov na dan. Kako sem jim bila kos, še sama ne vem.” Foto: Mirjana Cerin

“S kolesi smo prevozili 50 do 70 kilometrov na dan. Kako sem sem jim bila kos, še sama ne vem. Mogoče me je reševala misel, da se lahko kadarkoli vrnem domov - z vlakom. Nazadnje sem namreč na kolesu sedela februarja in pred tem oktobra lani, zato me je prva dva dneva zadnja plat precej bolela,” se svojega podviga spominja Zvonka Radojevič. Lotila se ga je skupaj s soprogom Gorastom Radojevičem in prijateljema, Miranom Bavčarjem ter Mojco Klarič, ki je razpoznavni glas Radia Koper. “Onadva sta našo kolesarsko turo še podaljšala in kolesa odložila šele ob izlivu Mure pri Varaždinu.”

O počitnikovanju Radojevičeva pravi še, da poležavanje na kopalni brisači ni zanjo. Zdrži največ dve uri in še to v kakšnih termah, do katerih prikolesari. “Prepričana sem, da bi morali vsak trenutek življenja preživeti, kot si ga sami želimo. Potem ne bi ničesar obžalovali.”

Tisti, ki jo poznajo, dobro vedo, da je bila v rani mladosti navdušena športnica. Rada je tekla in veslala, ljubezen do kulture je prišla kasneje.

In kdaj si bo privoščila nov kolesarski “oddih” (lani je prekolesarila nemško in avstrijsko pot reke Donave)? “Morda oktobra ali januarja oziroma februarja prihodnje leto, ne vem še. V Izoli je poleti z vsemi prireditvami res lepo, imam občutek, da sem na počitnicah,” smeje se odgovarja. “Izpeljali smo Izola folk, niz koncertov na Manziolijevem trgu, otroški ulični program z lutkami ... Brezplačne dvomesečne predstave v letnem kinu Arrigoni si je ogledalo po 60 Izolanov in obiskovalcev ... Na Ribiškem prazniku smo odre prepustili izolskim izvajalcem, nekdanji carinski pomol pa domačim gostincem.”

Ko se bo jutri vrnila v službo, se bodo lotili snovanja jesenskega in božično-novoletnega programa. Od poznopoletnih prireditev pa omenja Bunkerfest v Arrigoniju, Jesenske serenade in nastop Anike Horvat, s katerim bo sredi septembra začela novo turnejo.MIRJANA CERIN


Najbolj brano