Pokojnega koprskega škofa Jenka slovesno prenesli v novo grobnico (foto)

Škof Janez Jenko, prvi škof prenovljene koprske škofije, je tudi prvi škof, ki je pokopan v novi grobnici koprske stolnice. Umrl je na božični večer pred 21 leti, včeraj pa so njegove posmrtne ostanke slovesno prenesli tja, kjer si je tudi sam želel počivati. V škofovski grobnici za prezbiterijem je prostora za pokop dvanajstih škofov.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > KOPER > Škofa Janeza Jenka, ki mu gre zasluga, da je leta 1977 Škofija Koper postala takšna, kot je danes, so po smrti pred 21 leti pokopali za oltarjem Sv. Rešnjega telesa v koprski stolnici. “Čeprav tega ni govoril, je želel biti pokopan v stolnici. Ko sva bila tam sama, mi je tudi pokazal, kje bi rad počival - točno na tem kraju, kjer je zdaj,” se spominja upokojeni koprski škof Metod Pirih, ki je leta 1987 nasledil Jenka. Že takrat so poskušali kopati in urediti grobnico, a naleteli so na ostanke grobov in takratno spomeniško varstvo ni dovolilo nadaljevanja del.

Grobnica za prezbiterijem

Nasprotno, zelo uspešno, je bilo sodelovanje z današnjim zavodom za varstvo kulturne dediščine in drugimi strokovnjaki, ki so sodelovali pri gradnji nove grobnice, pa ugotavlja škof Jurij Bizjak. “Pobuda je bila, da se uresniči želja škofa Janeza. Ko smo začeli z deli, je bilo kup vprašanj; kako globoka so tla, ali bomo naleteli na podtalno vodo, ali so tu pomembne arheološke najdbe ... Izšlo se je zelo dobro, položili smo ga med dve apsidi,” opisuje.

Večina stolnih cerkva ima grobnice, v katerih so pokopani škofje. Tudi koprska je verjetno nekoč imela kripto, pričajo zgodovinski viri, a raziskave je niso razkrile. Možno je, da je bila pod zdajšnjim oltarjem in da so jo zasuli. Novo grobnico pa so umestili v tla med apside za prezbiterijem, v njej pa je prostora za dvanajst krst pokojnih škofov.

“Škof Janez je bil prvi škof prenovljene koprske škofije, tako je tudi prvi škof, ki bo počival v novi grobnici,” je še dejal Metod Pirih. Svojega predhodnika se spominja: “Bil je zelo močna osebnost. Njegovo škofovsko geslo je bilo 'Vera zmaga' in v tem prepričanju, da vera osmišlja življenje, je on živel. Na zunaj je bil videti odločen, v resnici pa je bil zelo dober, čuteč, pripravljen duhovno in materialno pomagati.”

V podobno lepem spominu ga ima tudi duhovnik Rafko Valenčič. “Bil je odkrit. Vedel si, da drži, kar je rekel - tako duhovnikom kot ljudem in oblastnikom. Nobenega strahu ni bilo v njem. Njegovo geslo 'Vera zmaga' ... to je tisto, kar danes potrebujemo. Vera in ljubezen so stalne vrednote človeka, človeštva in cerkve. In morale bi biti tudi vrednote družbe,” razmišlja Valenčič, ki je včeraj skupaj s še približno 40 župniki koprske škofije somaševal v koprski stolnici.

Pokopali bodo še več kot sto skeletov

Vsa dela, povezana z gradnjo nove grobnice, velike 15 kvadratnih metrov in dva metra globoke, pa še niso dokončana. Tla nad njo so sicer spet tlakovana, odprtina je zakrita z belo marmorno ploščo, ob grobnici pa ostaja izkopan del tal, kamor bodo položili kosti več kot sto skeletov, ki so jih našli med arheološkimi raziskavami.

Gre za ostanke 19 množičnih grobov, ki so jih na območje za današnjim prezbiterijem pokopali, ko tam še ni bilo cerkve oziroma je bila manjša. “Velikokrat sem pomislil, da smo s prenašanjem v grobnico skalili večni mir škofa, pa tudi drugih pokopanih. A namen ni bil slab. Zato sem tudi vztrajal, naj bodo posmrtni ostanki, ki smo jih našli med kopanjem grobnice, spet pokopani v stolnici,” še pravi škof Bizjak. Ostanke skeletov bodo predvidoma spet pokopali čez nekaj mesecev, ko bodo strokovnjaki opravili antropološko analizo in določili starost ter spol pokojnikov.

HELENA RACE


Najbolj brano