Poklonili so se spominu na Milana Gučka

75-letnica ustanovitve OF in 30. obletnica smrti partizana, pisatelja in kulturnega delavca Milana Gučka sta bila minulo soboto razloga za slavje v Ankaranu.

ANKARAN > Na spominski slovesnosti v Adrii, ki jo je v sodelovanju z Občino Ankaran pripravilo Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Ankaran, povezoval pa jo je Igor Delfin, je dramska igralka Lara Jankovič v pozdravnem nagovoru opisala lok med NOB in sedanjimi razmerami ter pozvala, da se upremo lažem in potvarjanju zgodovine.

Milan Guček je bil je prvoborec, partizanski komandant in nosilec številnih političnih funkcij. Po vojni je bil prvi direktor Viba filma in postal pomemben filmski delavec. Napisal je vrsto knjig s partizansko tematiko, najobsežnejša pa je monografija o Šercerjevi brigadi z naslovom Strmi lazi in Pekoči sneg. Tretjega dela mu žal ni uspelo objaviti. Čeprav se je v Ankaran preselil šele po upokojitvi, je za razvoj kraja storil veliko dobrega.

Partizanske pesmi je z zanosom prepeval Tržaški partizanski zbor Pinko Tomažič, ob spremljavi zasedbe Dirty fingers je s svojimi pesmimi navduševal tudi Drago Mislej - Mef, otroci iz Osnovne šole Ankaran pa so pripravili prisrčno točko na besedilo Franceta Bevka Črni bratje. Župančičevo pesnitev Osvoboditeljem je na pamet povedala 80-letna krajanka. Raper Nikolovski pa je bil za svojo ZLOvenijo nagrajen z navdušenim ploskanjem. Za konec je ob sončnem zahodu zadonelo Vstajenje Primorske. DK


Najbolj brano