Poklon sladko-ostri kraljici začimb, baziliki

Ljubljanska ulica v Izoli je v soboto še bolj kot sicer dišala po baziliki. Društvo Izolani je namreč pripravilo že tradicionalno Bazilikijado, s katero se prebivalci Ljubljanske in sosednjih ulic poklonijo kraljici začimb - baziliki.

Iztok Mlakar je priznal, da sta s soprogo Tanjo  v zavitke dala vse, kar sta našla v hladilniku. Ter baziliko, se razume. Foto: Petra Vidrih
Iztok Mlakar je priznal, da sta s soprogo Tanjo v zavitke dala vse, kar sta našla v hladilniku. Ter baziliko, se razume. Foto: Petra Vidrih

IZOLA > Ta sicer že po tradiciji krasi cvetlična korita v Ljubljanski ulici, zadnjo avgustovsko soboto pa dobi priložnost, da se v jedeh, ki jih pripravijo tako prebivalci starega dela Izole kot nekateri izolski gostinci, dokaže kot kraljica začimb. Oziroma kralj, kot trdi strokovnjak za prehrano prof. dr. Marijan Simčič. V Goriških brdih, od koder prihaja, ji namreč pravijo bažilk in je potemtakem moškega spola, pojasnjuje. No, naj bo bazilika kralj ali kraljica, kar šteje, je, da “so prav začimbe tiste, ki dajejo smisel hrani”.

In da se ta sladko-ostra začimba, kot je baziliko opisal dr. Simčič, ne uporablja le v pestu ali šalši (paradižnikovi omaki), so se v soboto lahko na lastne oči (in kasneje tudi brbončice) prepričali obiskovalci letošnje že šeste Bazilikijade, ki postaja ena bolj prepoznavnih etno-kulinaričnih prireditev v Izoli.

Iz več kot 30 vrst bazilike, kolikor jih letošnje poletje - kljub ne ravno ugodnemu vremenu - uspeva v Ljubljanski ulici (ki ne nosi zaman imena zeliščna), so domači kuharski mojstri in gostinci ustvarili več kot 60 različnih jedi, od fužev do polente in fižolove mineštre s hobotnico, do različnih zavitkov, pit, polnjenih paradižnikov, bučkinih polpetov s pistacijo in hladne sadne juhe. Z baziliko, se razume. Ta je svoje mesto dobila tudi v receptu za osvežilno “viagro” limonado, ki je - bodisi zaradi svojega imena bodisi zaradi osvežujočega okusa - pridno gasila žejo obiskovalcev.

Baziliko nekateri imenujejo božja zel. Tudi zaradi njenih zdravilnih učinkov. Baziliki namreč pripisujejo protivnetno in protidepresivno delovanje, slednje po zaslugi eteričnega olja, pridobljenega iz listov. Zmes enakih deležev soka bazilike in medu služi za spiranje krast in srbeče kože. Sirup, pripravljen iz enakih delov soka in medu, pa priporočajo proti kašlju. In še nasvet pred sezono prehladov: liste bazilike prelijemo z vrelo vodo in soparo inhaliramo.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano