Pogojno kazen Živčec Kalanovi potrdili tudi vrhovni sodniki

Vrhovni sodniki so nekdanji v.d. direktorice Zdravstvenega doma (ZD) Izola Gordani Živčec Kalan zavrnili zahtevo za varstvo zakonitosti. Sodba, po kateri je Živčec Kalanova pravnomočno obsojena na desetmesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo treh let zaradi zlorabe položaja, je tako obstala.

Pogojno kazen Gordani Živčec Kalan, nekdanji v.d. direktorice Zdravstvenega doma  Izola, so potrdili tudi vrhovni 
sodniki. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Pogojno kazen Gordani Živčec Kalan, nekdanji v.d. direktorice Zdravstvenega doma Izola, so potrdili tudi vrhovni sodniki. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA, IZOLA > Gordana Živčec Kalan je namreč 10. in 13. septembra 2010 v imenu Zdravstvenega doma Izola sklenila depozitno pogodbo s Poštno banko Slovenije in nato še kreditno tripartitno pogodbo z družbo Mabra inženiring (podjetje, ki je gradilo sedanje prostore zdravniške zbornice). To posojilo je tako Mabra inženiring najela pri Poštni banki Slovenije, denar pa je potrebovala za poplačilo dolgov, ker je bila v času transakcije že insolventna, piše Delo.

Tožilstvo je Živčec Kalanovi očitalo, da je pri vodenju gospodarske dejavnosti zlorabila položaj, da bi nekomu drugemu omogočila korist, pri tem pa zastavila javni denar, čeprav tega ne bi smela.

Da posel med Zdravstvenim domom Izola in podjetjem Mabra inženiring ni bil v skladu z zakonodajo, je aprila 2011 ugotovila komisija ministrstva za zdravje, ki je opravila izredni upravni nadzor v zdravstvenem domu. Prav tako je protikorupcijska komisija v načelnem mnenju zapisala, da posel ustreza definiciji korupcije. Opozorili so, da predpisi ne dovoljujejo takšnega razpolaganja z javnim denarjem.

STA


Najbolj brano