Pogled v predor Markovec

Predor Markovec je tik pred odprtjem. Danes so vanj stopile novinarske ekipe. Še preden bodo uradno odprli novozgrajeni del hitre ceste Koper-Izola in bodo skozi predor zapeljala prva vozila, si ga bodo lahko ogledali tudi lokalni prebivalci.

 Predor Markovec bodo odprli 5. junija, danes so vanj  stopile 
novinarske ekipe. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Predor Markovec bodo odprli 5. junija, danes so vanj stopile novinarske ekipe. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Nekateri med njimi kar ne morejo verjeti, da po dolgih letih ob vznožju Markovega hriba ne bo več gradbišča. Dela v predoru in na hitri cesti so namreč končana, oba objekta sta prestala tehnični pregled, promet bo tam stekel čez natanko dva tedna.

Franc Likar iz DRI, družbe za upravljanje naložb, ki je Darsov pogodbeni partner, je ocenil, da je odprtje predora Markovec, kljub večletni zamudi, velik uspeh, saj je pet podjetij, ki so ga gradila, končalo v stečaju. Zato se veseli odprtja. Dejal je, da je gradnja predora stala manj od pričakovanj, ker je morfološka sestava tal ugodnejša, kot so sprva predvidevali.

Predor je dvocevni, v primeru nesreče lahko eno cev zaprejo in v drugi uvedejo dvosmerni promet. Če bo v predoru zagorelo, pa ga bodo zaprli.

Predor je opremljen po najvišjih evropskih standardih, elektro in strojna oprema ima tri leta garancije, njena življenjska doba pa je 13 let.

Bojijo se, da bi predor morali zapirati ob močni burji in v primeru prometnega zamaška v Jagodju. Denis Grk, vodja nadzornega centra Kozina se nadeja, da se slednje ne bo zgodilo prevečkrat. Test bo že prihajajoča poletna sezona.

MC, NK


Najbolj brano