Podprto stavbo bodo porušili

Z nevarno stavbo na Koprski 19 v Izoli se koprska gradbena inšpekcija ukvarja že dve leti. Inšpektorji so jo nazadnje obiskali junija letos, kar je razvidno tudi iz inšpekcijske odločbe, nalepljene na vratih stavbe.

Stavba na  Koprski  19 je  nevarna, inšpekcijski  ukrep pa botruje tudi ozkemu grlu v tej  pomembni mestni ulici   Foto: Mirjana Cerin
Stavba na Koprski 19 je nevarna, inšpekcijski ukrep pa botruje tudi ozkemu grlu v tej pomembni mestni ulici  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Inšpekcijski postopek se je doslej že večkrat zavlekel, tudi zaradi upravnega spora, ki so ga sprožili inšpekcijski zavezanci (nekdanja lastnika ali njuni dediči), in zaradi smrti solastnice.

Kdo se je obrnil na novogoriško upravno sodišče, na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor ne navajajo. Po naših informacijah pa sta oba prvotna lastnika že pokojna. Dediča sta njuna sorodnika, nečak in hčerka, ki naj bi živela v Kopru oziroma Italiji. O tem, da stavba ogroža okolico, na inšpektoratu ne dvomijo: “Lahko se zruši in po ugotovitvah gradbene inšpekcije predstavlja nevarnost za življenje ljudi v njej in zunaj nje, za sosednje objekte oziroma okolico, ki je javna površina.”

Fasada odpada, streha je dotrajana in zamaka. Na jugovzhodni strani je stavba delno podprta, vendar se kljub temu razpira na več mestih. Tudi v notranjosti so opazili večje razpoke, odprtine v fasadi (kamni so odpadli) in odpadanje stropnega ometa. Za dotrajano strešno konstrukcijo pravijo še, da je nestrokovno podprta z deskami.

Inšpektorica je izdala odločbo, s katero je izrekla prepoved uporabe stavbe in odredila njeno odstranitev. “Zoper odločbo pa so zavezanci septembra lani sprožili upravni spor, o katerem še ni odločeno.”

Vsaj eden od nekdanjih lastnikov stavbe je za statične težave krivil občino. Ker je stavba brez temeljev, je bil prepričan, da je poškodbam botrovala obnova Koprske ulice leta 1994 (naročnik del je bila občina). Dodatno pa naj bi statiko pred približno desetletjem omajala obnova sosednje stavbe, ki je delno v lasti občine.

Ker dediči prvotnih lastnikov v tem času niso ukrepali, je inšpektorica uvedla izvršilni postopek in izdala sklep o dovolitvi izvršbe. Vendar so postopek znova prekinili novembra lani, ker je umrla nekdanja solastnica. Sklep o dedovanju je gradbena inšpektorica prejela šele februarja letos.

Dediči so podali predlog za odlog izvršbe, ki pa ga je gradbena inšpektorica avgusta zavrnila. Z izbranim izvajalcem, koncesionarjem inšpektorata za izvajanje prisilne izvršbe, je že opravila kontrolni inšpekcijski pregled.

Na vprašanje, kaj torej sledi, na inšpektoratu odgovarjajo le, da bodo postopek nadaljevali, posameznih dejanj pa ne morejo predvideti. MIRJANA CERIN


Najbolj brano