Podpisi za preimenovanje SB Izola

Po grozljivem dogodku v izolski bolnišnici, ko sta ugasnili življenji zdravnika in policista, se je na družbenem omrežju facebook pojavila pobuda za preimenovanje te ustanove v Bolnišnico Guillerma Martineza - v čast pokojnemu zdravniku. Direktor SBI Radivoj Nardin meni, da je še prezgodaj za razpravo o takšni pobudi.

Najmanj 200 kolegov pokojnega Guillerma Martineza  soglaša, da bi se izolska bolnišnica imenovala po njem. Foto: Jasna Arko
Najmanj 200 kolegov pokojnega Guillerma Martineza soglaša, da bi se izolska bolnišnica imenovala po njem. Foto: Jasna Arko

IZOLA >Predlog za preimenovanje bolnišnice je dal kolega preminulega urologa Guillerma Martineza, kardiolog Jurij Avramovič Gregorič. Na svojem facebook profilu, kjer ima namesto profilne fotografije od minulega tedna objavljen napis Je suis Luis Guillermo Martinez Bustamante, dr. med., je zapisal: “Precej sem razmišljal, da ta dogodek nikakor ne sme v splošni slovenski javnosti v pozabo. V naših vrstah ne bo, nikoli, nikoli. Zato menim, da bi kolegu Guillermu v spomin in celotni javnosti kot opomin, da se takšnih ljudi ne sme pozabiti, začeli podpisovati peticijo za preimenovanje zavoda Splošna bolnišnica Izola v Splošna bolnišnica Guillerma Martineza Izola. Če ima lahko SB Nova Gorica ime po zdravniku, ima lahko tudi naša ime po velikem zdravniku in človeku, ki se je njej predal in v njej žalostno izgubil lastno življenje.”

Že več sto podpisov samo znotraj SBI

Objava je takoj zakrožila po družbenem omrežju in dobila ogromno podpore. Podpise pod to pobudo za zdaj zbirajo le znotraj SBI, prispevalo jih je že približno 200 članic in članov strokovnega osebja. Avramovič pričakuje, da bo pobuda sprejeta in uresničena. Ne izključuje možnosti, da bi s pomočjo spletne peticije zanjo poiskali tudi podporo splošne javnosti. “To je bil umor zdravnika s strani njegovega pacienta, to nikakor ne sme v pozabo. Šlo je za napad na sistem, saj je bil ta pacient nezadovoljen z dolgo čakalno dobo. To ni bil neki poblazneli terorist, ta človek je prišel namenoma ubit svojega zdravnika. To je, vsaj pri nas, dejanje brez primere. Martinez je dal ogromno, bil je posebno prizadeven in zagnan zdravnik. Živel je za svoje delo in zaradi tega naposled tragično umrl,” opozarja Avramovič.

Nardin: Počakajmo, da bomo sposobni trezne presoje

Direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin poudarja, da gre za dobro pobudo, da pa o njej vodstvo SBI še ni razpravljalo in nekaj časa najbrž tudi še ne bo. “Treba je počakati, da bomo o tem sposobni trezne presoje, ne pa pod vplivom čustev. Še vedno smo vsi zelo pretreseni in prizadeti, saj je ugasnilo življenje enega naših najbolj perspektivnih zdravnikov, ki je bolnikom in ustanovi s svojim znanjem, srčnostjo in toplino veliko dal in je ogromno obetal za razvoj stroke in oskrbo bolnikov.”

Kot poudarja Nardin, lahko razgrne le osebni pogled na to pobudo: “Te bolnišnice ne bi bilo, če ne bi imela že v preteklosti veliko izjemnih zdravstvenih delavcev in zdravnikov, ki so jo privedli do tega, kar pomeni danes, ji omogočili razvoj in dopolnjevanje dejavnosti. V njej je 30, 40 let delalo veliko dobrih strokovnjakov in tudi zdaj se ponašamo z veliko izjemnimi strokovnjaki. Mnogi so in bodo SBI posvetili celotno kariero, pustili trden pečat. Zato bi si že doslej veliko njih zaslužilo, da bi SBI poimenovali po njih. Pa tega nismo storili. Prav zato moramo s presojo še počakati - da se čustva, bolečina, prizadetost ... umirijo, saj terja presoja tehten premislek z mnogo plati.”

JASNA ARKO

ILONA DOLENC


Najbolj brano