Podpisali naj bi pogodbo o prodaji Cimosa

Konzorcij prodajalcev 92-odstotnega deleža Cimosa na čelu z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) naj bi danes vendarle podpisal pogodbo o prodaji koprske družbe. Novi lastnik bo postala italijanska družba Palladio Finanziaria. Do dokončnega vstopa Italijanov v lastniško strukturo pa bo najverjetneje minilo še nekaj mesecev.

Konzorcij prodajalcev 92-odstotnega deleža Cimosa na čelu 
z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) naj bi danes 
vendarle podpisal pogodbo o prodaji koprske družbe.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Konzorcij prodajalcev 92-odstotnega deleža Cimosa na čelu z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) naj bi danes vendarle podpisal pogodbo o prodaji koprske družbe.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Konzorcij največjih delničarjev Cimosa je zavezujočo ponudbo italijanske družbe po večmesečnih ugibanjih glede prodaje podjetja in potencialnih novih lastnikih sprejel julija. Po prvotnih načrtih bi morali sporazum o nakupu delnic podpisati do začetka septembra, a so se postopki zaradi zahtevnih pogajanj zavlekli.

Pred podpisom transakcijskih dokumentov je bilo treba zaključiti pogajanja z bankami o zmanjšanju dolžniškega premena in pogajanja o sporazumni rešitvi določenih sodnih sporov, v katerih je udeležena skupina Cimos. Najbolj pereče je vprašanje tožbe hrvaške agencije za zavarovanje hranilnih vlog in sanacijo bank proti koprski družbi zaradi dolga do Riječke banke, ki ga je po njenem stečaju prevzela agencija.

Vlagatelj je poleg tega, kot so nedavno pojasnili v DUTB, opravil še dodatne pogovore z nekaterimi Cimosovimi poslovnimi partnerji glede nadaljnjega sodelovanja.

Zdaj naj bi bila usklajevanja vendarle zaključena, tako da je podpis pogodbe pričakovati danes v Kopru. S tem pa prodaja Cimosa še ni končana. Izpolniti bo namreč treba še določene odložne pogoje, tako da bo Cimos nove lastnike najverjetneje prejel v nekaj mesecih.

Skupno 92,3-odstoten delež Cimosa prodajajo DUTB (47,5 odstotka), država oz. Slovenski državni holding (24,26 odstotka), NLB (9,44 odstotka), Gorenjska banka (5,74 odstotka), Abanka Vipa (2,42 odstotka), NKBM (2,2 odstotka) in SID banka (0,74 odstotka).

Lastniki oz. dotedanji upniki so namreč v postopku prisilne poravnave Cimosa pretvorili dobrih 168 milijonov evrov terjatev v delnice družbe.

STA


Najbolj brano