Podjetni upokojenec šele na vrhovnem sodišču ugnal državo

Si predstavljate, da vam po dveh desetletjih ne samo prekinejo izplačevanje invalidske pokojnine, temveč tudi zahtevajo njeno vračilo? To se je zgodilo Koprčanu, ki pa se je podal v sodno bitko in jo izbojeval sebi v prid. Namesto da bi država spodbujala delo starostnikov, jih pri tem omejuje.

Valentin Prelovec je nedavno prejel priznanje območne 
obrtno-podjetniške zbornice za 50 let delovanja.
Valentin Prelovec je nedavno prejel priznanje območne obrtno-podjetniške zbornice za 50 let delovanja.  

KOPER > Koprčan Valentin Prelovec je izbojeval pomembno pravno zmago, ko je vrhovno sodišče pred tedni odločilo, da so mu bile kršene pravice s tem, ko je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) zahteval vrnitev izplačanih pokojnin za obdobje, v katerem je tudi vodil lastno podjetje.

Želel je še delati

Gre za v javnosti znano zgodbo o upokojencih, ki so po upokojitvi ponovno želeli delati in so odprli podjetje. ZPIZ jim je ustavil izplačila pokojnin, nato pa zahteval vrnitev pokojnin, ki so bile izplačane v obdobju, ko je posameznik tudi vodil podjetje. V primeru 80-letnega Koprčana Valentina Prelovca se je pred tremi leti zgodilo prav to. Po uveljavitvi novega zakona je ZPIZ od njega zahteval vrnitev približno 35.000 evrov, ki mu jih je kot pokojnino izplačeval v zadnjih petih letih.

“Po letih penzije sem se želel še malo ukvarjati z inovatorstvom. Da mi nihče ne bi mogel očitati, da delam na nezakonit način, sem registriral podjetje, prek katerega bi delal. Podjetje mi ni izplačalo ničesar, nobenih dohodkov nisem dobival, zato sem bil ob zahtevku ZPIZ presenečen,” pojasnjuje Prelovec, ki je bil invalidsko upokojen leta 1992, leta 2005 pa je ustanovil podjetje SVS sistemi, ki mu je tudi direktoroval.

“Odločitev o prenehanju izplačevanja pokojnine temelji na določbi 178. člena ZPIZ-1 oziroma določbi 116. člena ZPIZ-2, ki določata, da uživalec pokojnine, ki začne ponovno delati oziroma opravljati dejavnost, znova pridobi lastnost zavarovanca, v tem primeru družbenika, ki je hkrati poslovodna oseba in se mu pokojnina v tem času ne izplačuje,” so njihovo odločitev pojasnili v ZPIZ. Zarubili so mu tudi 2000 evrov na transakcijskem računu, Durs pa je bil toliko uvideven, da je pristal na odlog vračila ostalih 35.000 evrov.

Šele vrhovno sodišče mu je dalo prav

Prelovec se je s pomočjo odvetnice Tine Podgornik iz koprske advokatske pisarne Starman-Velkaverh pritožil najprej na ZPIZ, nato na delovni sodišči prve in druge stopnje, ki pa mu nista ugodili. Varuhinja človekovih pravic je njegov dopis zavrnila, pritožba na ustavnem sodišču pa je še v obravnavi. Njegove argumente je po več kot dveh letih pravdanja upoštevalo šele vrhovno sodišče.

“Odločba, s katero zavarovanec nima pravice do izplačevanje pokojnine, se lahko izda, a se ne sme izdati za nazaj, temveč le z veljavnostjo za naprej,” je v sodbi napisalo vrhovno sodišče. ZPIZ je torej pravilno ugotovil spremembo statusa zavarovanca iz upokojenca v zavarovanca v zasebni družbi in je zakonito prenehal izplačevati pokojnino. Prav zato je Prelovec že v nekaj dneh po omenjeni odločbi podjetje prepisal na sina in s tem ponovno pridobil pravico do izplačevanja pokojnine. “Zahtevo za vračilo pokojnine sem sprejel kot grobo kršenje človekovih pravic. Uradniki so pisali odločbe, ne da bi karkoli vsebinsko proučili. Bilo je nečloveško, povsem zbirokratizirano,” dodaja Prelovec.

Formalno ostaja odprto še vprašanje vrnitve preplačila pokojnine, ki še ni pravnomočno. A ker se odločba o vračilu pokojnine opira izključno na odločbo, ki jo je vrhovno sodišče razveljavilo, delovno in socialno sodišče praktično ne more odločiti drugače, kot da tudi zahtevo za vračilo pokojnine zavrne.

Podobnih primerov je na Primorskem še nekaj, upokojenci pa si morajo te pravice sami po sodni poti priboriti nazaj. Če se na odločbe ZPIZ, s katerimi so jim za nazaj odvzeli pokojnine, ne pritožijo, te ostanejo v veljavi. Pri tem velja opozoriti, da so na predlog ZPIZ v letu 2014 vstopile v veljavo spremembe omenjenega zakona (ZMEPIZ-1A), ki so odpravile omenjene odločbe, ki so se nanašale na upokojence - samostojne podjetnike. Slednji so morali svojo gospodarsko dejavnost prekiniti, ZPIZ pa je izdal 64 odločb, med katerimi je peterici tudi vrnil zaseženi denar. A se te spremembe zakona ne nanašajo na družbenike, ki so hkrati poslovodne osebe (podoben primer je Prelovec), temveč zgolj na samostojne podjetnike. Novi zakon je do invalidskih upokojencev, ki vzpostavijo gospodarsko dejavnost, mnogo bolj oster kot je bil prejšnji, saj takšen upokojenec ne samo začasno, temveč trajno izgubi pravico do invalidske pokojnine.

Ukrepati morajo po sodni poti

“Odločba je zelo pomembna tudi za ostale upokojence, ki imajo gospodarske družbe. Vrhovno sodišče je namreč razsodilo, da ZPIZ ne sme za nazaj odvzeti pravice do pokojnine, saj je s tem kršeno ustavno načelo pravnomočnosti,” je poudarila odvetnica Tina Podgornik.

Marsikdo je od ZPIZ dobil zahtevo, da mora vrniti manjši znesek že prejetih pokojnin, nekateri so to, “da nikomur ne bodo ostali dolžni”, tudi storili. S tem sta se poslabšali tako kakovost njihovega življenja kot socialni položaj takšnih upokojencev - lastnikov podjetij. DENIS SABADIN


Najbolj brano