Podjetje Portoroška drugič v stečaj

Potem ko je višje sodišče razveljavilo prvi sklep o začetku stečaja podjetja Portoroška d.o.o., je koprsko okrožno sodišče zdaj sprožilo nov stečajni postopek. Igralni salon Adonis pri avtobusni postaji v Portorožu, ki je v lasti podjetja, tako ostaja zaprt in brez koncesije za prirejanje iger na srečo. Podjetje dolguje tudi nekdanjim zaposlenim.

 Igralni salon Adonis pri avtobusni postaji v Portorožu ostaja 
zaprt, sodišče pa je razglasilo začetek stečajnega postopka 
podjetja Portoroška. Foto: Tatjana Tanackovič
Igralni salon Adonis pri avtobusni postaji v Portorožu ostaja zaprt, sodišče pa je razglasilo začetek stečajnega postopka podjetja Portoroška. Foto: Tatjana Tanackovič

PORTOROŽ > Stečajni postopek podjetja Portoroška je sodišče sprožilo na predlog podjetja Virenti iz Bratislave, ki je odkupilo terjatev podjetja Finibro. Dolg Portoroške podjetju Virenti tako znaša nekaj več kot 8400 evrov, poleg tega je nelikvidno in ima blokiran račun.

Ker ni pravočasno plačevalo koncesijskih dajatev, mu je vlada lani decembra odvzela koncesijo za prirejanje iger na srečo, zato je igralni salon Adonis ostal zaprt.

Prvič je sodišče Portoroško poslalo v stečaj decembra lani, a je po pritožbi podjetja višje sodišče odločitve razveljavilo. Podjetje je stečaju nasprotovalo tudi tokrat, ker naj bi šlo pri tem za zlorabo postopka - upniku naj ne bi šlo za poplačilo terjatev, pač pa naj bi bil njegov namen, da se podjetje izbriše, so zapisali v ugovoru zoper predlog stečaja. A sodišče temu ni ugodilo in 24. aprila začelo stečajni postopek.

Upniki imajo zdaj do 24. julija čas, da prijavilo terjatve. To bodo storili tudi nekdanji zaposleni v igralnem salonu Adonis. Kot pravijo, jim podjetje dolguje najmanj 16.500 evrov, vsaj 6000 evrov pa še študentom, nekaj pa tudi tistim, ki so delali preko kot samostojni podjetniki. “Delodajalec mi je ostal dolžan približno 5400 evrov neto. Gre za plače, odpravnino, regres za leti 2013 in 2014,” pravi eden od nekdanjih zaposlenih v salonu, Verino Mišič Meškovič, ki je bil zaposlen kot interni nadzornik do avgusta lani.

Še več podjetje dolguje Dragu Volku, ki je lani januarja dobil izredno odpoved, nato pa na delovnem sodišču dokazal, da je bila nezakonita. Odločitev je potrdilo tudi višje sodišče in podjetje Portoroška bi ga moralo spet zaposliti ter mu plačati med 12.000 in 14.000 evrov. “Terjatev bom prijavil v stečajnem postopku, a bojim se, da ne bom na koncu dobil nič,” pravi Drago Volk.

Kaj o vsem tem pravi direktor Portoroške Milovan Đikanović, nismo uspeli izvedeti, saj se včeraj na naše klice ni odzval. Je pa v začetku februarja dejal, da v podjetju še niso opustili ideje, da bi igralni salon preselili na novo lokacijo v središču Portoroža. To so nameravali v sodelovanju s podjetjem Gold Club storiti že leta 2012, a jim piranski župan Peter Bossman ni dal soglasja za pridobitev nove koncesije, soglasje so maja 2013 zavrnili tudi občinski svetniki. Đikanović je pred časom dejal, da je takšno ravnanje posledica usklajenega delovanja konkurentov in občine.

HELENA RACE


Najbolj brano