Podeželje je bilo odrezano od mesta

Zaradi hudega naliva v noči na ponedeljek, ko je po podatkih sečoveljske merilne postaje padlo 119 milimetrov dežja (dvakrat več kot običajno), se je na cesti Izola-Šared sprožilo pet plazov. Dežurna ekipa Komunale je morala cesto med 1. in 7. uro zjutraj zapreti.

Za nedeljske padavine je bil preplitev tudi (sicer  globok) jarek 
ob Južni cesti. Bližnje oljke in trte so včeraj ostale pod 
vodo.     Foto: Mirjana Cerin
Za nedeljske padavine je bil preplitev tudi (sicer globok) jarek ob Južni cesti. Bližnje oljke in trte so včeraj ostale pod vodo.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Dežurno službo Komunale so na plazove malo pred eno zjutraj opozorili policisti. Ko je najhujši naliv ponehal, se je na cesto proti Šaredu podalo 14 dežurnih delavcev. Vseh pet plazov se je sprožilo na odseku med Komunalinim zbirnim centrom na Baredih in deponijo v spodnjem delu Šareda, torej tam, kjer ob cesti ni podpornih zidov. V dveh primerih pa ni plazovoma kljubovala niti varovalna mreža, opozarja Miran Milenkovski, ki ta teden vodi dežurno ekipo javnega podjetja. Česa takšnega ne pomni. “Največji plaz je cesto povsem prekril z zemljo in drevesi, med katerimi so, na srečo, bile manjše akacije, ki smo jih lahko takoj prežagali,” pojasnjuje. Na drugih mestih je cesto prekrilo kamenje, ki ga je nanesel naliv. “Cesta se je v nekaterih delih spremenila v makadamsko, ni šlo drugače, kot da smo kamenje ročno pometli z nje.”

Ponoči so bili na delu tudi gasilci in iz hale nekdanje tovarne Mehano izčrpali kar 400 kubičnih metrov vode. S spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje pa je razvidno, da so vodo izčrpali še iz hiše ob Prešernovi cesti, kletne garaže na Premrlovi ulici, kjer je zalilo osem avtomobilov, garaže v Livadah in kletnih prostorov na Nazorjevi 13.

Nakopičeno blato, zaradi katerega je bila cesta spolzka, pa so odstranili s komunalnim vozilom za pranje cest. Uporabili so še tovornjaka, gradbeni stroj in tri lahka tovorna vozila.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano