Podaljšali nekatere pogodbe sodelavcem ZRS, a napetosti še ni konec

Poslovanje Znanstveno raziskovalnega središča (ZRS) Univerze na Primorskem (UP) bo očitno vroča tema bližajočih se rektorskih volitev na ustanovi. Včeraj je zaokrožila informacija, da je upravni odbor, ki je ustavil zaposlitve sodelavk in sodelavcev ZRS, vendarle podaljšal pogodbe, a le za mesec dni. Informacija je le deloma resnična, odgovarjajo v vodstvu UP.

Poslovanje UP ZRS bo očitno vroča tema bližajočih se  
rektorskih volitev, na katerih za položaj rektorja kandidira tudi 
direktor sedišča Rado Pišot (na fotografiji). Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Poslovanje UP ZRS bo očitno vroča tema bližajočih se rektorskih volitev, na katerih za položaj rektorja kandidira tudi direktor sedišča Rado Pišot (na fotografiji). Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Upravni odbor univerze, ki je ustavil podaljšanje pogodb nekaterim zaposlenim na ZRS, uradno zaradi nelikvidnosti ustanove, po nekaterih interpretacijah pa predvsem zaradi volilne računice pred bližajočo se izbiro novega rektorja, se je sestal na dopisni seji.

Na rektoratu niso potrdili navedbe, da so pogodbe sodelavcem podaljšali za pičli mesec dni: “Podatek ne drži. Nekaterim je bilo podaljšano za mesec dni, nekaterim za več, nekaterim ni bilo podaljšano. Vse ostalo še poteka oziroma je v teku.”

Sklepi, ki jih je upravni odbor sprejel na podlagi revizijskega poročila, ki je bilo še v osnutku, kar pri marsikomu vzbuja dvom v verodostojnost dela in odločitev odbora, predvidevajo tudi, da ZRS pripravi sanacijski načrt.

To se še ni zgodilo, a po mnenju člana odbora Vojka Čoka, dogodki vodijo v pravo smer: “Razum se počasi prebija skozi ovire. Napetosti še ni konec, a pot je odprta in uveljavlja se spoznanje, da je edina rešitev dialog.”VH


Najbolj brano