Pod vodo zaradi preozke cevi

Za oktobrske poplave na območju Strunjana je bila kriva velika količina padavin, odtekanje vode z območja pa je preprečil poseg zasebnega investitorja, ki je kanaliziral sotočje dveh vodotokov, pri tem pa zmanjšal pretok.

Vodotoka sta speljana pod priključkom na glavno cesto.
Vodotoka sta speljana pod priključkom na glavno cesto.  

STRUNJAN > “Privatni investitor je za potrebe hišnega cestnega priključka na državno cesto izvedel prekritje stičišča dveh vodotokov, pri čemer je za približno štirikrat zmanjšal pretočnost,” ugotavljajo v piranski občinski upravi. Prav temu pripisujejo največjo krivdo za poplave. Rado Ovčar, ki je priključek uredil, trdi, da ima zanj vsa dovoljenja, na občini pa pravijo, da naj ne bi imel dovoljenja Agencije za okolje za izvedbo priključka na območju meteornega kanala. Zato je občina o posegu obvestila tudi inšpektorje.

Prestrežejo 70 odstotkov voda

Poročilo o povodnji, ki je 15. oktobra lani zalila 13 objektov v Strunjanu, je opravilo podjetje Isan 12. Zanj občina ni nič plačala, saj je tudi podjetje, ki je izdelalo hidrološko študijo in projekte odvodnjavanja v Strunjanu, želelo preveriti, kako učinkujejo izvedeni posegi. Prenovo ceste v središču Strunjana, ki je vključevala tudi protipoplavne ukrepe, so namreč dokončali lani spomladi. Krajani pa so oktobra, ko so bili do kolen v vodi, prav tem posegom očitali nestrokovnost in jim pripisovali krivdo za poplave.

Na občini to zanikajo in pravijo, da so med urejanjem središča Strunjana poskrbeli tudi za ustrezno odvodnjavanje, namestili so protipoplavne lopute na meteorni kanalizaciji, uredili pa so tudi kanal, ki prestreza meteorne vode. Vse to ujame 70 odstotkov vseh voda in je uspešno delovalo tudi oktobra, zagotavljajo.

Najprej bodo povišali nasip

Strunjančane so zalile vode, ki so pritekle iz zaledja, “zaradi zmanjšanega profila pod hišnim cestnim priključkom pa se niso mogle izlivati v Strunjansko rečico in so se po travnikih preplavile center Strunjana”, ugotavljajo na občini.

Da bi zajeli še preostalih 30 odstotkov voda, ki se zlivajo v Strunjan, načrtujejo še tri faze protipoplavnih ukrepov. Tako naj bi v Strunjanu zgradili podzemni zbiralnik, ki bo zadrževal vodo v času visokega plimovanja, črpalke pa jo bodo preusmerjale v meteorni kanal, in bazen na območju solin. Strunjančani menijo, da bi morala občina podzemni zadrževalnik zgraditi že lani, ko je obnavljala središče kraja, in bi tako obvarovala središče kraja. V četrti fazi naj bi še povišali protipoplavni nasip ob jarku državne ceste, so načrtovali na občini. A zdaj napovedujejo, da se bodo v sodelovanju z Agencijo za okolje tega lotili najprej, predvidoma že letos. Pri tem računajo na sodelovanje lastnikov zemljišč, po katerih poteka kanal.

HELENA RACE


Najbolj brano