Po konstituiranju občine Ankaran bo na vrsti delitvena bilanca s Koprom

Občina Ankaran v konstituiranju bo na oktobrskih lokalnih volitvah dobila svoje organe, polno pa bo začela delovati s prvim januarjem prihodnje leto. V tem obdobju bo ena od njenih nalog tudi delitvena bilanca z Mestno občino Koper (MOK), o kateri se bodo skušali sporazumeti, pravi predsednik Krajevne skupnosti Ankaran Gregor Strmčnik.

Gregor Strmčnik Foto: Ilona Dolenc
Gregor Strmčnik Foto: Ilona Dolenc

ANKARAN, KOPER > Nova občina Ankaran bo imela okoli 2,7 milijona evrov težak proračun, primerna poraba občine pa naj bi znašala okoli 1,5 milijona evrov, s čimer bo Ankaran po Strmčnikovih besedah “čisto samozadostna občina, ki ne bo potrebovala nobenega proračunskega denarja za preživetje”.

V teh izračunih niso všteti prihodki iz naslova nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč in delež koncesnine, ki naj bi skupaj prispevali še več milijonov evrov. Ob tem je Strmčnik opozoril, da bodo te vire v prvi vrsti namenili ekološki sanaciji okolja, potrebni tudi zaradi neprimerne izvedbe umestitve pristanišča v prostor.

Koprska občina od leta 2010 ne nakazuje denarja

Poleg storitev javnih gospodarskih služb, na primer koprske komunale, je Krajevna skupnost Ankaran doslej razpolagala z okoli 34.000 evrov proračuna. Od tega je bila dobra polovica izvirnih prihodkov, slabih 15.000 evrov pa je prihajalo iz proračuna MOK. Vendar jim še tega denarja Koper vse od leta 2010 ne nakazuje več, tako da delo občine Ankaran v konstituiranju trenutno temelji izključno na prostovoljnem angažiranju posameznikov in donacijah.

V prvem letu po konstituiranju se bo financiranje tako v koprski kot v ankaranski občini predvidoma izvajalo po dvanajstinah, pri čemer so izvirni prihodki Ankarana jasni in bo vsaj denar iz naslova dohodnine prebivalcev prihajal samodejno v Ankaran, pojasnjuje Strmčnik.

Komunicirajo le na sodiščih

Kot je dodal, so, odkar je leta 2011 ustavno sodišče ustanovilo Občino Ankaran, pozivali vodstvo koprske občine, da to obdobje izkoristijo za kakovostno in temeljito pripravo tako delitvene bilance kot načrtov sobivanja lokalnih skupnosti ter skupnega upravljanja okolja in odnosov z Luko Koper kot upravljavcem koprskega pristanišča. A “komunikacija tako rekoč ne poteka, razen, če sem hudomušen, na sodiščih”, je ugotavljal predsednik KS Ankaran.

Koprska občina: Reševanje razmerij med občinama po volitvah

Na Mestni občini Koper so pojasnili, da gre za vprašanja o urejanju razmerij med občinama, ki se bodo reševala po lokalnih volitvah. Na podlagi dosedanjih primerov s področja ustanavljanja novih občin pa v Kopru ugotavljajo, da “nikakor ne gre za enostavne in hitre postopke”.

Po mnenju Strmčnika pa delitvena bilanca sama po sebi ni tako zahtevna. Kot mehanizem urejanja premoženjskih razmerij med občinama jo predpisuje zakon, za presečni datum pri tej pa velja 9. junij 2011, ko je bila formalno ustanovljena Občina Ankaran. Kot pravi Strmčnik, naj bi delitveno bilanco oba občinska sveta sprejela v pol leta, oba župana pa potem podpisala v nadaljnjih treh mesecih. Če pa do tega sporazumnega urejanja razmerij ne pride, zadevo po zakonu rešuje sodišče in v zakonu je taksativno tudi našteto, kako se premoženje deli.

Delitev premoženja najbrž na sodišču

“Čeprav sem po naravi izrazit optimist, je moja osebna ocena, da bo delitev premoženja med Mestno občino Koper in Občino Ankaran izpeljalo sodišče in do sporazumne delitve žal ne bo prišlo”, je dejal Strmčnik. Pri tem pa je ocenil, da bi morali zadevo zaključiti do konca leta 2015 ali v začetku leta 2016.

Poleg premoženja se bo delitvena bilanca nanašala tudi na skupne zavode, tudi medobčinske kot na primer Obalne lekarne, kjer pa zaradi sorazmerno majhne teže Ankarana ni pričakovati bistvenih sprememb v strukturi, ustanoviteljskih pravicah ter organov upravljanja in vodenja.

Luka ni predmet delitvene bilance

Luka Koper ni predmet delitvene bilance, prostorska ureditev koprskega pristanišča pa je vprašanje, ki ga bo država reševala skupaj z obema občinama, na ozemlju katerih leži pristanišče, je poudaril Strmčnik.

Dejstvo pa je, da se nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačuje tisti občini, na ozemlju katere gospodarska družba izvaja dejavnost, to pa pomeni, da bo Luka Koper za del pristanišča, ki leži na območju Občine Ankaran, nadomestilo za stavbno zemljišče plačevala Občini Ankaran.

Delitvena bilanca bo po Strmčnikovih besedah samo eno od poglavij urejanja razmerij s Koprom. Tu so zemljišča na območju Miljskega polotoka, ki so jih v Kopru želeli prodati in pozidati, kar so v Ankaranu prek sodišča uspeli zaustaviti. Gre za okoli 100 hektarjev in 519 parcel, katerih vrednost presega 100 milijonov evrov. Po zakonu bodo ta zemljišča pripadla občini Ankaran, dodaja Strmčnik.

STA


Najbolj brano