Po 30 letih brez Jožeta Haberja

Kopališče Mokra mačka prvič po treh desetletjih vstopa v poletno sezono brez legendarnega reševalca iz vode in vodje kopališča Jožeta Haberja iz Komunale Koper. Nadomestil ga je Marko Štrkalj, ki pa ne bo reševal ljudi iz vode, pač pa skrbel samo za varnost in čistočo na plaži.

Na plaži Mokra mačka bodo za kopalce v morju skrbeli trije 
reševalci iz podjetja Royal. Foto: Alenka Penjak
Na plaži Mokra mačka bodo za kopalce v morju skrbeli trije reševalci iz podjetja Royal. Foto: Alenka Penjak

KOPER >Uradno odprtje poletne sezone na Mokri mački, ki se je pričela včeraj in bo trajala do konca septembra, so včeraj upravljalci plaže iz Komunale Koper predstavili na novinarski konferenci. Jože Haber kopalcev in obiskovalcev Mokre mačke tokrat ni pričakal, saj je letos dobil izredno odpoved delovnega razmerja iz domnevno krivdnih razlogov, zoper katero se je pritožil in čaka na prvo obravnavo na sodišču.

V prihodnjih štirih mesecih bodo tako ljudje na plaži srečevali šefa kopališča Mateja Hočevarja, ki mu bopomagal Marko Štrkalj, doslej zaposlen v oddelku za plakatiranje Komunale Koper. Za reševanje kopalcev iz vode pa bodo skrbeli trije reševalci iz podjetja Royal, ki so te naloge s Haberjem ob strani opravljali tudi lani.

Mokra mačka bo ločevala odpadke

Kopališče bo uradno odprto med 8. in 19. uro, sanitarije do 22. ure, možno pa je, da bo Komunala obratovalni čas, med katerim so na plaži prisotni reševalci iz vode, zaradi varnosti kopalcev tudi podaljšala.

Komunala je vso leseno opremo na Mokri mački pobarvala, pomole tudi s posebno barvo, zaradi katere naj ne bi drselo, zamenjali so stopnice, ki s pomolov vodijo v vodo, potapljači pa so očistili morsko dno, ki je bilo polno ježkov. Novost je, da so ob zid postavili zbiralnike za ločeno zbiranje odpadkov. Odpadki iz črnih zabojnikov pač predstavljajo veliko breme za okolje. Metka Šori, zunanja sodelavka Komunale, pa upa, da bodo ljudje pri ločevanju skrbni.

Kopališče Mokra mačka je včeraj gostilo tudi vodjo Prehospitalne enote Obala, dr. Mateja Rubellija Furmana, ki je spomnil na že znana, a večkrat pozabljena dejstva. Soncu se velja izogibati med 11. in 16. uro. Zaščita s kremami za sončenje je nujna. Kdor se čez dan ukvarja s športom, denimo tekom in kolesarjenjem, naj bo pozoren na toplotni val, ki se zgodi, če pretiravamo s fizičnimi aktivnostmi. Bolniki naj ne pozabijo na jemanje zdravil. Preden skočimo v vodo, preverimo, ali je varno ali ne. Reševalci ob vodi so usposobljeni za ukrepanje ob srčnih zastojih ali utopitvah, obenem pa aktivirajo še prehospitalno enoto. Vsem turistom, ki se bodo zadrževali v Istri, pa je, kot že vrsto let, na voljo turistična poletna ambulanta v ZD Piran, ki bo vse dni v tednu delovala med 7. in 24. uro.

Želijo, da bi bilo poletje varno

“Želimo čim bolj varno poletje nasploh, ne samo na plažah,” je akcijo Varno poletje predstavil Leon Godejša s Policijske uprave Koper. Policisti so namreč skovali načrt in vanj povezali upravljalce istrskih kopališč, med njimi tudi Komunalo. S pomočjo študentov Turistice so sestavili preventivne slogane, ki bodo zapisani na žoge, kape in frizbije ter bodo kot darilo obiskovalce kopališč opomnili, kako pomembno je samozaščitno obnašanje.

“Sami lahko največ storite za varnost svoje lastnine, kot so denarnice, torbice, mobilni telefoni, pa tudi zoper nepotrebne poškodbe,” je dodal Godejša.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano