Plaz kritik, ker je govorila v italijanskem jeziku

Ker se je članica sveta KS Škofije Valentina Petaroš Jeromela na seji izražala v italijanščini, je postala tarča jeznega verbalnega napada dveh svetniških kolegov. Tako bi lahko v enem stavku povzeli dogajanje, ki je včeraj zaposlovalo tudi člane komisije za narodni skupnosti v državnem zboru.

Valentina Petaroš Jeromela Foto: Miha Crnič
Valentina Petaroš Jeromela Foto: Miha Crnič

ŠKOFIJE > Valentina Petaroš Jeromela, ki je bila v svet KS Škofije izvoljena kot predstavnica italijanske narodne skupnosti, je ogorčena, saj takšne reakcije svetniških kolegov ni pričakovala.

“Ko sem nekaj govorila, sta name začela kričati Rino Hrvatin in Milan Markočič , ki sta oporekala mojemu izražanju v italijanščini. Opozorila sta, da ne živimo na dvojezičnem območju in naj torej govorim v slovenščini. Predsednik sveta Edmond Gašpar ju je prekinil in pomiril dogajanje. So se pa nato zadeve nadaljevale še z neprimerno elektronsko pošto, ki je prispela na naslov KS Škofije,”incident opisuje Valentina Petaroš Jeromela. Pravi, da od kolegov nikoli ni zahtevala ali pričakovala, da ji bodo odgovarjali v italijanščini.

Nasprotno pa je Rino Hrvatin še kako prepričan v svoj prav. Trdi, da na svetniško kolegico ni kričal, da pa jo je opozoril, kako je na območju KS Škofije dvojezično zgolj območje zaselka Valmarin.

Na vprašanje, čemu ga je tako motila italijanščina, pa je odvrnil, da so ga na neprimernost opomnili nekateri volilci. “Nisem nestrpen in spoštujem italijansko manjšino, vendar se do zdaj s takšnim primerom v KS še nismo srečali. To je provokacija, saj se svetnica zna izražati tudi v slovenščini,” je prepričan Hrvatin. Zdaj pričakuje, da bo v prihodnje nekdo na sejah sveta KS Škofije njene besede vselej prevajal.

Predsednik sveta KS Edmond Gašpar takšna pričakovanja označuje za nerealna. Agresiven odnos dveh svetnikov je označil za nacionalno nestrpnost. “Sumim, da sta v navezi z nekom, ki želi na takšen način destabilizirati delovanje sveta KS in škoditi tudi meni osebno. O imenih ne želim govoriti,” pravi Gašpar.

Žal mu je, da se - kot pravi - s tako pritlehno strategijo spravljajo na italijansko manjšino, ki je na tem območju vedno sobivala brez težav. Opozarja na napačno tolmačenje, da Škofije niso dvojezično območje, saj gre po njegovih besedah za še ne odpravljeno administrativno pomanjkljivost oziroma nesmisel. “Kako naj si sicer razlagamo, da v naši KS deluje osnovna šola, kjer imajo otroci že od prvega razreda dalje v učnem načrtu učenje italijanskega jezika. Poleg tega ima manjšina po ustavi pravico izražanja v svojem maternem jeziku,” ugotavlja.

Valentina Petaroš Jeromela je o dogodku obvestila Obalno italijansko samoupravno skupnost in Samoupravno italijansko skupnost Koper. Od tod je ogorčeno pismo romalo še do predsednika komisije za narodni skupnosti v državnem zboru Roberta Battellija.

Kot opozarja, pri tem ne gre le za to, da ljudje ne poznajo ureditve in pravic, temveč gre za nestrpnost. “Vse več je takšnih dogodkov, ki so v nasprotju z zakonom in ustavnimi pravicami. Jezik je enakopraven na celotnem območju istrskih občin, vse drugo je kršitev ustave in zakona,” meni Battlelli.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano