Plavajoče mesto s topovi in torpedi (foto)

Trgovina, pošta, bankomat, policija, frizer, telovadnica, avtomati s hrano in pijačo, pralnica ... Rušilec USS Ramage je pravo plavajoče mesto. A to je le en obraz ladje. Drugi, s topom, torpedi, raketami in strojnicami, kaže na njeno vojaško moč. Za zagotavljanje miru, trdi poveljnik ladje Joel Lang.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Posadka rušilca USS Ramage, zasidranega v koprskem pristanišču, je medse povabila novinarje in jim razkazala svoj drugi, za mnoge pa kar prvi dom.

Rušilec je eden od petih spremljevalnih ladij letalonosilke Harry S. Truman, ki jo te dni gosti Split. Iz ameriškega Norfolka so ladje na pot krenile novembra, nato pa so se razkropile po Sredozemskem morju, od Španije do Grčije. Ramage bo iz Kopra zaplula skozi Sueški prekop v Arabsko morje.

V Kopru so natovorili hrano in pijačo ter se znebili odpadkov, mornarji in častniki pa so postanek izkoristili za ogled mesta in krajše izlete po Sloveniji. “Prav želja po tem, da bi videli svet, je razlog, zakaj se mladi pridružijo mornarici. To pove kar 90 odstotkov članov posadke,” je med kramljanjem na kosilu dejal poveljnik ladje Joel Lang.

Približno 300 mornarjev in 30 častnikov, od tega 12 častnic, živi in dela v tesnih prostorih, kjer je izkoriščen vsak centimeter površine. Tudi nad glavami in pod nogami. “Konec koncev smo na misiji in ne na križarjenju. V prvih dnevih po izplutju iz pristanišča je vse v najlepšem redu. Po treh tednih na morju pa se včasih pojavijo trenja med člani posadke. A to je normalno, saj niso roboti,” opisuje Lang. V isti sapi pa doda, da se vsi zavedajo svojih nalog in so vrhunsko pripravljeni na to, da jih izvršijo.

Povprečni dan na ladji se začne ob 6. uri zjutraj z vstajanjem in konča ob 22. uri. “Za razliko od podmorničarjev na ladji vidimo, kako sonce vzhaja in kako zahaja in temu prilagodimo naše življenje, delo in počitek,” pravi Lang. Člani posadke se zvrstijo na straži in pri opravljanju nalog, za katere so usposobljeni, naj gre za kuhanje ali upravljanje z radarji, sonarji in drugimi sodobnimi elektronskimi instrumenti.

“Papirjev namreč ni več, vse je digitalno in računalniško vodeno,” je povedal poročnik Dan McCadden med razkazovanjem poveljniškega mostu, potem pa še sobe s številnimi računalniki in zasloni, ki velja za možgane ladje. Od tam, pojasni, vodijo operacije tako na morju in pod morsko gladino kot na kopnem.

Na kopnem pa vodijo tudi drugačne “operacije”. Ob postankih v različnih pristaniščih namreč običajno poskrbijo tudi za dobrodelnost. Tokrat so v Hrvatinih pobarvali ograjo pri Osnovni šoli dr. Aleš Bebler-Primož in posadili drevesa.

NIVES KREBELJ


Najbolj brano