Plačevali milijone, pozabili na nekaj deset tisoč evrov?

Ena najbolj spornih gradenj v Sloveniji, turistična kmetija Bužekijan, kasneje preimenovana v posestvo Mala Seva, je pristala na koprskem sodišču. Njene investitorje, ki naj bi v gradnjo razkošno zastavljenega kompleksa vložili osem milijonov evrov, pa za 64.070 evrov domnevno neplačanih računov toži propadlo podjetje Kraški zidar.

Po nekaterih informacijah naj bi  kompleks  še letos uskladili z 
gradbenim dovoljenjem in ga prodali. Raiffeisen Leasing bi s 
tem   zavaroval svoje terjatve.    Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Po nekaterih informacijah naj bi kompleks še letos uskladili z gradbenim dovoljenjem in ga prodali. Raiffeisen Leasing bi s tem zavaroval svoje terjatve.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

MALA SEVA >Propadli gradbinec, ki ga zastopa odvetnik Matija Vičar (pooblastila ga je stečajna upraviteljica Simona Goriup), je kompleks gradil v letih 2007 in 2008. Koliko so mu za to plačali, ni znano. Tudi pravi investitorji ostajajo uganka.

Prvotno podjetje (Bužekijan turistična kmetija) je vsaj na papirju ustanovil Edi Bužekijan, lastnik podjetja Posestvo Mala Seva pa je formalno podjetje Lutu Edijevega sina Roka Bužekijana. Kot lastnik posestva se zdaj predstavlja Raiffeisen Leasing, ki ima v zemljiški knjigi na parcelah sporne gradnje vpisanih za pet milijonov hipotek. Ko je direktorica Raiffeisen Leasinga Sladjena Križaj prejšnji mesec obiskala izolskega župana Igorja Kolenca, ga je seznanila, da imajo v Izoli ne samo omenjeno nepremičnino, ampak tudi halo, v kateri je pred leti deloval znan podjetnik Miran Amon. “Šlo je za spoznavno srečanje brez kakršnih koli dogovorov,” pojasnjujejo v županovem kabinetu. A po naših informacijah si pri Raiffeisen Leasingu prizadevajo tudi, da bi kompleks uskladili z gradbenim dovoljenjem.

Kraškemu zidarju naj med gradnjo ne bi priznali nekaterih del, predvsem odvoza 8000 kubičnih metrov zemlje in kamenja na 15 kilometrov oddaljeno deponijo, fugiranja rež za izvedbo elektro instalacij ter tlakovanja dvorišča. Za vsa ta dela je Predrag Šinik na zaslišanju odločno zatrdil, da niso bila opravljena, zato jih niso plačali. Na sodišču se je predstavil kot odgovoren za posestvo, direktor podjetja Posestvo Mala Seva torej. Po uradnih podatkih je bil v obdobju med oktobrom 2011 in marcem 2012 tudi lastnik kompleksa. Eno leto pred tem pa si ga je lastilo podjetje Ekoplan A, ki je zdaj v stečaju, tedaj pa ga je vodil Šinik.

Sodišče je zaslišalo še dve priči, podizvajalca Ekoplana A in odgovornega vodjo del Andreja Mlakarja. Slednji se ni spomnil ničesar več, na vprašanje Ines Rostohar, odvetnice pisarne Senica, ki zastopa podjetje Posestvo Mala Seva, ali je imel stike z lastnikom, pa je odgovoril, da ga ni nikoli niti spoznal. “Stike sem imel izključno z Igorjem Letigom,” je pojasnil.

Letig je bil zadolžen za nadzor in je bil po javno dostopnih podatkih pred Šinikom tudi direktor podjetja Posestvo Mala Seva. Zaslišanja se ni udeležil. “Ni se opravičil,” je bila jasna sodnica Samanta Nussdorfer. Zato ga bo sodišče znova pozvalo. Obravnavo bodo nadaljevali maja.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano