Plač ne sme drobiti

To, kako mora delodajalec izplačevati plače, določajo predpisi in kolektivne pogodbe, zato si vodstvo izolske bolnišnice napovedanega drobljenja plač na dva dela ne sme privoščiti. Če bi to le storilo, bodo sledile tožbe, morda še stavka zaposlenih; zagotovo tistih, ki so člani Obalne sindikalne organizacije zdravstva in socialnega skrbstva.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Takšno jasno sporočilo je včeraj v imenu zaposlenih, ki so člani reprezentativnega sindikata - Obalnega sindikata zdravstva in socialnega skrbstva, v.d. direktorju izolske bolnišnice Radivoju Nardinu posredoval Damjan Volf, izvršni sekretar Obalne sindikalne organizacije - KS '90 s sodelavci.

Po sestanku je Volf za PN povedal, da so od Nardina zahtevali, naj v čim krajšem možnem času predstavi vse vzroke za nastale razmere, hkrati s posledicami in z imeni krivcev za takšno finančno stanje. “Naše sporočilo je jasno: ne pristajamo na nikakršno drobitev plače na njegov način, saj bi šlo za kršenje zakonodaje. Če pa bo to vendarle storil po svoje, bodo sledile prijava inšpektoratu za delo in sočasna vložitev tožb posameznikov, ki jim bomo nudili vso pomoč in podporo. Tudi stavka ostaja ena od možnosti izražanja protesta in ogorčenja.

Volf je v imenu obalnih sindikatov predstavil njihove predloge, kako premostiti finančne zagate, “ki niso izolska posebnost, saj gre za problem celotnega zdravstva, zato ga mora reševati država in pritisniti na ZZZS, naj priskrbi denar bolnišnicam za poplačilo plačnih nesorazmerij, izolski pa tudi poplača 20-odstotno preseganje programa dela,” dodaja Volf.

Hkrati so Nardinu predlagali, naj poplačilo druge polovice tretje četrtine plačnih nesorazmerij zamakne na konec februarja, ko prispe drugi avans ZZZS. Na ta datum naj zamakne tudi izplačilo davkov in prispevkov od plač. “Ali se strinja z nami, Nardin še ni povedal. Morda bo to storil danes, ko se z njim sestanemo predstavniki več sindikatov, saj so tudi zaposleni člani več sindikalnih organizacij,” dodaja Volf. JA


Najbolj brano