Pišot: Marušič je s podajo odpovedi povsem izigral sklep vlade

Skupina odpuščenih profesorjev Univerze na Primorskem (UP) je danes opozorila na po njihovem sporna odpuščanja, s čimer je rektor UP Dragan Marušič "izigral sklep vlade", kot se je izrazil Rado Pišot. Odpuščanje uglednih profesorjev bo med drugim negativno vplivalo na kakovost univerzitetne ponudbe, so prepričani predavatelji.

Znanstveni svet ZRS je po besedah direktorja Rada Pišota 
jasno izrazil tako odgovornost do raziskovalnega dela kot 
skrb za nadaljnji razvoj študijskih programov UP, sklep vlade, 
ki določa postopek izločitve ZRS, pa je rektor UP Dragan 
Marušič "s podajo odpovedi povsem izigral". Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Znanstveni svet ZRS je po besedah direktorja Rada Pišota jasno izrazil tako odgovornost do raziskovalnega dela kot skrb za nadaljnji razvoj študijskih programov UP, sklep vlade, ki določa postopek izločitve ZRS, pa je rektor UP Dragan Marušič "s podajo odpovedi povsem izigral". Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Novica, da je 12 sodelavcev Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi, je odjeknila že v petek. Sodelavci ZRS, ki so hkrati tudi predavatelji na različnih fakultetah, članicah UP, so danes na novinarski konferenci podrobneje predstavili svoje videnje dogajanja.

Univerza na Primorskem je zaposlenim v Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) ponudila možnost sodelovanja v obliki avtorskega dela, ker pa so to možnost zavrnili, jih niso vključili v načrt izvedbe študijskih programov za novo študijsko leto, je na očitke sodelavcev ZRS, ki so dobili odpoved pogodb o zaposlitvi, odgovoril prorektor Rok Strašek. Prorektor je najprej spomnil, da so organi ZRS novembra sami predlagali prenehanje članstva v univerzi, kar je senat Univerze na Primorskem (UP) tudi sprejel, vendar z določilom, da zaradi kolizije interesov oz. konkurenčne prepovedi odhajajoči delavci ZRS ne morejo istočasno imeti sklenjenih pogodb v na novo ustanovljenem raziskovalnem zavodu in na univerzi. Vodstvo UP je zaposlenim na ZRS ob tem ponudilo možnost, da še naprej ostanejo zaposleni na univerzi, za kar se je odločila približno tretjina tedaj zaposlenih na ZRS. Vsem drugim pa so ponudili, da bodisi za prehodno obdobje enega leta ostanejo vpeti v pedagoški proces oz. da lahko po izločitvi ZRS z univerzo sodelujejo v obliki avtorskega oz. podjemnega dela, je navedel Strašek. "Obe ponujeni možnosti so zaposleni najprej sprejeli, nato pa zavrnili," zato jih po besedah prorektorja tudi niso vključili v načrt izvedbe študijskih programov za študijsko leto 2016/2017.

Slaba popotnica

Eden od njih, sicer direktor ZRS Pišot je odpuščanja neposredno povezal s prenehanjem članstva ZRS v univerzi in prenosom raziskovalne dejavnosti na nov javni raziskovalni zavod. Pri tem je ocenil, da so zadnje Marušičeve poteze slaba popotnica za morebitno prihodnje sodelovanje ZRS kot pridružene članice primorske univerze.

Znanstveni svet ZRS je po Pišotovih besedah jasno izrazil tako odgovornost do raziskovalnega dela kot skrb za nadaljnji razvoj študijskih programov UP, sklep vlade, ki določa postopek izločitve ZRS, pa je Marušič "s podajo odpovedi povsem izigral".

Kot je poudaril Pišot, je namreč predmet prenosa na nov javni zavod izključno raziskovalna dejavnost, in nihče od zaposlenih na ZRS ni nikoli predlagal, še manj pa se odločal v smislu prenehanja sodelovanja pri pedagoškem delu UP, niti ni v tem smislu delodajalec, tj. univerza podala kakršno koli vprašanje zaposlenim.

Na očitke, da bo zaradi odhodov profesorjev ogrožena izvedba pedagoškega procesa, pa je Strašek odgovoril, da ima UP več kot 300 zaposlenih in da so odhajajoči profesorji opravljali povprečno vsak le po 25 odstotkov pedagoške zaposlitve. Tudi dekanja fakultete za humanistične študije Irena Lazar je ocenila, da bodo izpad zaposlenih pedagoških delavcev ustrezno nadomestili.

Namesto pogovora je potekala zgolj “delitev kuvert”

Tudi način podaje odpovedi je bil nenavaden. Tako so bili v četrtek po elektronski pošti povabljeni, naj se pol ure kasneje zglasijo na sedežu univerze. Zaradi kratkega roka so prišli samo štirje, tam pa je namesto pogovora potekala zgolj "delitev kuvert", je opisal Pišot.

Postopki podaje odpovedi, ki so po njihovem mnenju nezakoniti in diskriminatorni, po Pišotovih besedah pomenijo konec dolgotrajne in načrtovane strategije "izločiti in likvidirati tiste, ki so glasno kritični do načina vodenja univerze in razmišljajo drugače".

Takšno ravnanje pa bo imelo po njegovih besedah za posledico slabšo kakovost univerzitetne ponudbe. Redne profesorje z dolgoletno prakso, z bogatimi raziskovalnimi referencami, bodo zamenjali dovčerajšnji asistenti teh istih profesorjev, poleg tega pa bodo zaradi kadrovske stiske prevzeli tudi po več predmetnih področij, je pojasnil Pišot. Kot je še napovedal, bodo svojo pravico iskali po zakoniti poti.

Pirjevec nesposoben?

Akademik Jože Pirjevec je izpostavil, da je bil še danes dopoldne predstojnik oddelka za zgodovino, zdaj pa je izločen iz pedagoškega procesa "z ugotovitvijo, da sem nesposoben". Ob tem je izpostavil, da so bili v podpis svojega strinjanja z odpovedjo prisiljeni, saj bi jim rektor sicer lahko odpovedal tudi službo na ZRS. Ta je namreč še v okviru UP, saj vlada do danes še ni izpeljala vseh postopkov za izločitev, posledično pa "ima rektor škarje in platno in tako lahko odloča o naši usodi".

Pirjevec je predstavil izjavo študentov zgodovine, ki od rektorja zahtevajo obnovitev pogodb odpuščenim profesorjem in njihovo vrnitev na oddelek.

Svoj primer je predstavil tudi ustanovitelj oddelka za geografijo na humanistični fakulteti Milan Bufon. Če se ukinja njegovo delovno mesto predavatelja, je navedel, se avtomatično ukinja tudi študijski program in celoten oddelek, saj je edini redni profesor in edini, ki temu oddelku lahko daje raziskovalne podlage.

STA


Najbolj brano