Piranu se bo pomoč Ankaranu splačala

Občini Piran se ustanovitev skupnega inšpektorata in redarstva z občino Ankaran splača. Država bo namreč financirala polovico stroškov, ki jih občina v proračunu namenja za delovanje službe. V Ankaranu naj bi red delali trije redarji, ki jih nameravajo na novo zaposliti.

Piranski grb naj bi na redarski avtomobilih zamenjal znak 
skupne službe  z občino Ankaran.   Foto: Helena Race
Piranski grb naj bi na redarski avtomobilih zamenjal znak skupne službe z občino Ankaran.  Foto: Helena Race

PIRAN > Piranski občinski svetniki so se na današnji seji strinjali z ustanovitvijo skupnega inšpektorata in redarstva z občino Ankaran. To je bila prva obravnava, še enkrat bodo predlog dobili na mize na prihodnji seji, predvidoma julija. Enako besedilo so danes obravnavali tudi ankaranski občinski svetniki.

“Župan Gregor Strmčnik se je na nas obrnil za pomoč. Rekel je, da se je skušal dogovoriti s Koprom, a mu ni uspelo. To službo mora občina imeti, zato smo preverili posledice in učinke in se odločili za skupno službo. Ne gre za kazanje mišic, ampak za realnost,” je župan Peter Bossman odgovoril na vprašanje Roberta Jakina (SZV), zakaj se je Ankaran za pomoč obrnil ravno na Piran.

Za ustanovitev skupne službe bi takoj potrebovali od 3000 do 5000 evrov, ki bi jih občina Ankaran priskrbela za zamenjavo žiga z imenoma obeh občin, za nove uniforme, table, nalepke na avtomobilih, je pojasnil vodja piranskega občinskega inšpektorata in redarstva Ivan Koljesnikov. Sicer si bosta občini stroške delili glede na število prebivalcev oziroma uslužbencev.

Ključen pa je podatek, da država skupnim službam sofinancira 50 odstotkov stroškov, je dodal. “Ocenjena poraba inšpektorata in redarstva na podlagi podatkov iz leta 2014 je 350.000 evrov na leto, od tega 263.0000 evrov za stroške dela. Za Ankaran bi potrebovali še dodatne tri zaposlene, to pomeni 93.000 evrov na letni ravni. 443.000 evrov na leto bi tako stala skupna uprava,” je naštel Koljesnikov.

Stroški za občino Piran bi se s skupnim redarstvom sicer povišali, a razliko (za dodatne tri zaposlene) bi plačal Ankaran, poleg tega bi država za njegovo delovanje namenila 221.000 evrov na leto.

Trije redarji, ki bi jih na novo zaposlili, bi bili zaposleni za potrebe dela v občini Ankaran, a to ne pomeni, da v Ankaranu ne bi delali tudi drugi redarji. “Kdor bo razporejen za delo v Ankaranu, se ne bo najprej pripeljal v Piran, pač pa direktno v Ankaran, tam se bo 'štempljal' in bo tam ves delovnik,” je pojasnil Koljesnikov.

Bossman pa je dodal še, da bo to sodelovanje z Ankaranom lahko zametek sodelovanja vseh štirih istrskih občin: “Izola je že nakazala interes in ga bomo preučili. Upamo, da bodo v bodoče imele vse štiri občine skupno redarsko službo.”HR


Najbolj brano