Piranski pasjeljubci bolj disciplinirani

“Redarji so v lanskem letu poostrili nadzor nad skrbniki psov v občini, in sicer predvsem nad uporabo povodca in čiščenjem javne površine po onesnaženju psa,” so sporočili s piranske občine. Zadovoljni so, da se je stanje na tem področju občutno izboljšalo.

Skrbniki psov so zaradi poostrenega nadzora mestnih redarjev pogosteje počistijo za svojim ljubljencem in uporabljajo povodec, menijo na piranski občini.  Foto: Alenka Penjak
Skrbniki psov so zaradi poostrenega nadzora mestnih redarjev pogosteje počistijo za svojim ljubljencem in uporabljajo povodec, menijo na piranski občini.  Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Piranski redarji so na osnovi občinskega odloka in zakonske ureditve, v skladu s katerim mora imeti skrbnik psa pri sebi ustrezno vrečko za pobiranje pasjih iztrebkov, lani uvedli pet prekrškovnih postopkov. S poostrenim nadzorom nadaljujejo tudi v letošnjem letu in samo januarja so obravnavali štiri primere, ko skrbnik psa ni uporabljal povodca, in primer nevestnega lastnika, ki ni počistil za svojim psom.

5 prekrškovnih postopkov so lani uvedli redarji proti skrbnikom psov, ki niso imeli pri sebi vrečk za iztrebke. 1 primer nevestnega lastnika psa, ki za njim ni počistil iztrebkov, so obravnavali letos. 4 skrbnike psov so letos obravnavali, ker niso uporabljali povodca.

Če redarji ugotovijo, da skrbnik svojega psa ni ustrezno zavaroval na javnem mestu, se obrnejo na Obalno zavetišče za živali, ki psa odpelje v prostore zavetišča v Kopru. Lastnik lahko nato svojega psa prevzame šele po plačilu stroškov po ceniku zavetišča.

“Ker redarji ugotavljajo, da se je s poostrenim nadzorom občutno zvišalo število lastnikov psov, ki redno počistijo za svojimi živalmi in uporabljajo povodec, bodo tovrstne nadzore redno izvajali tudi v prihodnje,” sporočajo s piranske občine. Skrbnikom psov, ki iztrebkov svojih živali ne odstranijo, grozi sto evrov globe. Za tiste, ki ne uporabljajo povodca, pa zakon o zaščiti živali predvideva dvesto evrov kazni.

“Bistvene razlike ne vidim. V okolici piranske knjižnice je še vedno opaziti veliko nesnage, po kakšnih zakotnih ulicah pa raje sploh ne hodim več,” po drugi strani meni Minka Osojnik, Pirančanka in pobudnica peticije za čist Piran, pod katero se je podpisalo 374 meščanov. Peticijo je pred letom dni predala piranskemu županu Petru Bossmanu. Tedaj se je njen sinek učil hoditi in vselej ko je padel, je pristal v kakšnem pasjem iztrebku, se spominja. “Menim, da bi bilo treba odločneje ukrepati proti vsem spuščenim psom, ki za seboj pač ne morejo počistiti iztrebkov,” je prepričana.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano