Piranski občinski svet potrdil prostorski načrt za območje Fiese

Piranski občinski svet je na današnji seji brez glasu proti v drugem branju potrdil predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) Fiesa. Načrt pomeni omilitev prvotno predvidenih gradbenih posegov na območju na objekte z že pridobljenim gradbenim dovoljenjem, obenem pa prinaša tudi komunalno urejanje območja.

Fiesa Foto: Nataša Čepar
Fiesa Foto: Nataša Čepar

PIRAN > Občinski svetniki so danes hkrati z omenjenim odlokom v drugem branju potrdili tudi njim povezan odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč na območju.

Do zdaj predviden zazidalni načrt je med drugim predvideval možnost ureditve do največ 57 nastanitvenih enot v stanovanjskih stavbah različnih velikosti, občina pa je v odpiranje odloka, katerega pobudnik je podjetje Faktor projekt, šla z namenom, “da zmanjša že dovoljene in predvidene posege v območju, da bi se značaj Fiese bolje ohranil”, je spomnila vodja urada za okolje in prostor Manca Plazar.

Na podlagi pripomb krajanov iz javne razgrnitve načrta in pripomb občinskih svetnikov - ti so odlok v prvem branju obravnavali že julija lani - so tako dejansko ohranili le pozidanost objektov, za katere je že pridobljeno gradbeno dovoljenje in odprto gradbišče.

Tako v OPPN po navedbah Plazarjeve ostaja dovoljenje za izgradnjo največ 25 stanovanjskih enot v različnih kompleksih in različnih tipologij ter povečanje oz. dozidava obstoječih turističnih kapacitet.

Poleg tega v novem odloku ostaja možnost izgradnje garažne hiše, predvidena pa je tudi komunalna ureditev prostora. Skladno s tem so predvideni ureditev pločnika po celotni dolžini obstoječe ceste in njena preplastitev, izgradnja nove dostopne poti do območja, nove pešpoti in nova komunalna ureditev z novim izpustom komunalnih voda 150 metrov od obale, kar bo predvidoma izboljšalo stanje kopalnih voda, je še navedla vodja občinskega urada.

Svetnica Stanislava Premru Lovšin (Desus) je med razpravo sicer izrazila zaskrbljenost v zvezi z investitorjem, da bi se, tako kot se je že zgodilo v preteklosti, načrte sprejemalo za nekoga, ki bo naložbo čez par let prodal naprej. Vojka Štular (SD) pa je ocenila, da se sprejema boljši akt, “ki bo omogočal ljudem, ki so kupili parcele, delno tudi od občine, da se bodo stvari lahko tam premaknile”.

STA


Najbolj brano