Piranski internet je obtičal na koprskem tožilstvu

Piranska občina, najbolj turistična občina v Sloveniji, zaradi zapletov z ustanavljanjem podjetja Obalni tehnološki sklad (OTS) in morebitnim prenosom frekvenc še vedno nima dostopa do brezplačnega brezžičnega internetnega omrežja.

Najbolj turistična občina v Sloveniji še vedno nima brezplačnega internetnega omrežja. Pri projektu naj bi bile 
storjene nepravilnosti, med sedmerico je ovaden tudi piranski župan. Foto: Helena Race
Najbolj turistična občina v Sloveniji še vedno nima brezplačnega internetnega omrežja. Pri projektu naj bi bile storjene nepravilnosti, med sedmerico je ovaden tudi piranski župan. Foto: Helena Race

PIRAN > Zaradi nepravilnosti pri vzpostavitvi tega projekta so koprski kriminalisti že oktobra lani kazensko ovadili kar sedem ljudi, vključno s piranskim županom Petrom Bossmanom, primer pa je obtičal na koprskem tožilstvu.

“V vsem tem času me nihče ni nič vprašal, prav tako nisem dobil vabila na nobeno zaslišanje,” pravi piranski župan Peter Bossman, ki je prepričan, da bo dokazal, da ni zagrešil očitanih nepravilnosti. Te je prva že leta 2013 zaznala protikorupcijska komisija, kriminalisti pa so oktobra lani zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja in zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti ovadili sedem ljudi.

“Ovadeni sta dve odgovorni osebi občine, direktor občinskega podjetja, direktor lokalnega podjetja ter direktor podjetja iz Notranjske, nekdanji direktor podjetja z Goriškega ter direktor podjetja z mariborskega območja,” je oktobra lani za PN pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi na koprski policijski upravi Anita Leskovec.

Po neuradnih podatkih naj bi bil poleg Bossmana ovaden tudi nekdanji Bossmanov kolega iz vrst SD Mitja Cestnik, ki je OTS takrat vodil in v piranski občini tudi vzpostavil brezplačno internetno omrežje. Ovaden naj bi bil tudi nekdanji vodja Bossmanovega kabineta Dimitrij Šamšal.

Na tožilstvu še nič ne vedo

Kaj se dogaja z ovadbo in ali so morda na sodišče že poslali zahtevo za preiskavo, smo večkrat vprašali tudi na koprsko tožilstvo, kjer pa vodja koprskega tožilstva Slavko Ožbolt na naša vprašanja skopo odgovarja, da je “zadeva v reševanju.” Kaj to konkretno pomeni, ne pojasnjuje, pri tem pa je zanimivo, da je oktobra lani ob našem vprašanju, ali so od koprskih kriminalistov res prejeli ovadbo zaradi nepravilnosti pri piranskem brezžičnem internetu sprva odgovoril, da nobene take ovadbe niso prejeli. Ob našem vnovičnem vprašanju pa se je nato le spomnil, da so ovadbo res prejeli in pojasnil, da se “datumi, ko so ovadbe odposlane in na drugi strani prejete, se časovno vedno ne pokrivajo, za kar pa obstajajo objektivni razlogi.” Kakšni so ti razlogi, ni pojasnil. Kako utemeljeni so torej sumi koprskih kriminalistov, da so bila pri vzpostavitvi internetnega omrežja storjena posamezna kazniva dejanja, po slabem letu dni še ni jasno.

Za 90.000 evrov škode

Med očitki, ki bremenijo Bossmana in ostale so, da je občina z brezplačnim prenosom 100-odstotnega lastniškega deleža v svojo last dobila novoustanovljeno podjetje OTS, ki pa ni imelo nobenega premoženja, kupcev ali tržnega deleža. S prevzemom podjetja je občina na svojo plačilno listo dobila Cestnika, ki je imel po ugotovitvah komisije ključno vlogo pri ustanavljanju podjetja in brezplačnem prenosu.

Občina je tudi financirala vzpostavitev celotnega projekta, kriminalisti pa so ugotovili, da je bila povzročena škoda v višini 90.000 evrov. Že protikorupcijska komisija je leta 2013 ugotavljala, da naj bi Bossman zanemaril svojo odgovornost, ko kot zakoniti zastopnik občine kljub tveganim okoliščinam, s katerimi se je seznanil, ni odstopil od podpisa pogodbe o prevzemu podjetja in ni preveril vseh relevantnih dejstev skupaj s predhodnim vrednotenjem in oceno pričakovanih stroškov za občino.

Frekvenc se ne da prenesti na občino

Bossman vztraja, da ni kriv in si želi, da bi to čimprej dokazal, vmes pa je piranska občina poskušala zapreti OTS in frekvence za omrežje prenesti nase, vendar jih je Agencija za pošto in telekomunikacije obvestila, da se frekvenc ne da prenesti na drugo pravno osebo, niti na ustanovitelja, v tem primeru na občino. Zato so se na občini odločili, da predvidena likvidacija podjetja torej ni smiselna.

Podjetje bo zaenkrat kot prokurist še vedno vodil Denis Fakin, občina pa razmišlja, da bi podjetje priključila Okolju Piran. Ko bodo rešene te zadeve, bodo lahko ponovno vključili frekvence za brezplačen dostop do interneta v piranski občini, v tem času pa naj bi imenovali tudi direktorja OTS.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano