Piranski dijaki v sodni dvorani

Znova je napočil trenutek, ko so dijaki GEPŠ (Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran) predstavili svoje talente in poglede na svet. Tokrat so oder Gledališča Tartini prelevili v sodno dvorano.

Plesno-pevska točka ob legendarni katrci profesorja športne 
vzgoje Rajka Ožbolta.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Plesno-pevska točka ob legendarni katrci profesorja športne vzgoje Rajka Ožbolta.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Dogodek Drzni si... se je prvič začel že leta 2001, saj je na piranski gimnaziji vrelo od ustvarjalnosti, ki je klicala po tem, da jo ob zaključku šolskega leta tudi javno predstavijo. Zdaj v njem sodeluje tudi pomorska in elektro šola, ki se je leta 2013 združila z gimnazijo.

V tokratni predstavi so dijaki na mesta sodnikov, odvetnika, tožilca in porote posedli sošolce, v predstavi pa so svoje mesto dobili tudi profesorji. Med “obravnavami” se je sodna dvorana spreminjala v oder, na katerem so gimnazijci zaplesali, zapeli in zaigrali, nekakšen vezni člen pa je bil “Đurđe Vidović”, predstavnik čefurjev, oborožen s pištolo in navdušen nad štosom, da je črnilo skupna točka Prešerna in sipe.

Največ smeha so poželi Tanja Šircelj in Rajko Ožbolt, prva je profesorica nemščine, drugi poučuje športno vzgojo, dijaki pa so se ponorčevali iz lastnega (ne)znanja nemščine in Ožboltove modre “katrce”, nakar so piko na i postavili z vajo iz navtike (poučuje jo profesor Marijan Tončič) in prepoznavanjem obale Dubrovnika ter ponazoritvijo Da Vincijeve Zadnje večerje, kjer so kot apostole predstavili svoje profesorje, Jezusu pa nadeli obraz ravnatelja Boruta Butinarja.

Veronika Malačič, dijakinja 3. letnika gimnazije, je že drugo leto zapored gonilna sila predstave, o tokratnem nastopu pa je povedala: “Nauk letošnje prireditve je, da vse življenje iščemo krivce za naše neuspehe, namesto da bi se zazrli vase. To je tudi nauk za nadaljnje življenje: ne dogaja se nam vedno samo krivica, nekatere stvari so poštene, druge spet ne, a vseeno je treba potrpeti in uživati v tem, kar imamo. Na koncu predstave je svoje dodala čistilka: “Sramota ni delat, sramota je krast in tega bi se morali vsi držat.”

ALENKA PENJAK


Najbolj brano