Piranske takse padle na sodišču

Po sodbi piranskega okrajnega sodišča so sodne takse, ki jih piranska občina ob kaznih za napačno parkiranje zaračunava kršiteljem, nezakonite. Občina se je na odločitev pritožila in čaka, kako bo odločilo višje sodišče. Bo morala občina številnim kršiteljem vračati po 40 evrov?

  Kdo ni plačal parkirnine in kdo je avto na parkirišču pustil 
predolgo, preverjajo  redarji piranskega podjetja Okolje. Foto: Helena Race
Kdo ni plačal parkirnine in kdo je avto na parkirišču pustil predolgo, preverjajo redarji piranskega podjetja Okolje. Foto: Helena Race

PIRAN > Tako kot mnogi drugi vozniki je tudi Pirančanka Nina Spremo poleti 2013 dobila kazen zaradi napačnega parkiranja. “Bila je nedelja, pripeljala sem se v Lucijo in parkirala. Ob tem sem pač pozabila vzeti listek oziroma plačati parkirnino,” nam je povedala. Da na armaturni plošči manjka listek, so opazili tudi redarji piranskega Okolja in ji na avto prilepili obvestilo o prekršku.

Inšpekcija ne bi smela zaračunati sodne takse

Mesec in pol kasneje je prejela obvestilo o prekršku, v katerem jo je občinski inšpektorat pozval, da lahko pojasni dejstva in okoliščine prekrška. Obenem so jo poučili, da tega ni dolžna storiti. Ker je prekršek priznavala in se ji je zdelo nepotrebno karkoli izjavljati, tega ni storila, ampak je preprosto čakala položnico za plačilo kazni.

V večini slovenskih občin parkirne prekrškarje kaznujejo občinski inšpektorji in redarji, ki jim tudi izdajo položnico za plačilo kazni. Če jo kršitelji plačajo, je postopek končan. V piranski občini pa so postopek tako zapletli, da podjetje Okolje (upravitelj parkirišč) inšpekciji najprej predlaga uvedbo postopka, inšpekcija pa si za kopiranje dveh dopisov zaračuna 40 evrov stroškov postopka, kar naj bi bila sodna taksa. Po mnenju številnih pravnikov bi lahko piranski inšpektorat sodno takso kršitelju zaračunal le, če ta kazni ne bi hotel plačati in bi ji ugovarjal, ne pa kar vsakemu kršitelju.

Prvi dan oktobra 2013 je tako prejela odločbo o prekršku piranskega urada za občinsko inšpekcijo in redarstvo, ob kateri so ji naložili plačilo 40 evrov kazni in 40 evrov sodne takse. Nina Spremo je kazen plačala, takse pa ne, ker meni, da jo občinski inšpektorat zaračunava nezakonito. Na odločbo se je pritožila, sredi letošnjega aprila je o pritožbi odločalo piransko okrajno sodišče in razsodilo, da ima kršiteljica prav.

Sodnica Irma Surina Kostovič je ugotovila, da je njena pritožba utemeljena in sporno odločbo o prekršku odpravila. V sodbi je pojasnila, da se po zakonu o prekrških postopek zaključi s plačilom kazni, pred izdajo plačilnega naloga pa mora inšpekcija omogočiti kršitelju, da se izreče o prekršku. Po zakonu lahko prekrškovni organ (inšpekcija) kršitelju naloži tudi plačilo stroškov postopka, ne pa tudi sodne takse.

Občina se je na sodbo pritožila

Sodne takse, denimo, pritožnici ni naložilo niti sodišče, ki je obravnavalo primer, medtem ko so jo občinski redarji pred tremi leti začeli zaračunavali vsakemu, ki ni plačal parkirnine. Po burnih odzivih in zgražanju javnosti je sicer župan Peter Bossman omogočil, da kršitelji, ki kazen plačajo takoj, namesto sporne takse zaračuna le dvanajst evrov nadomestila oziroma stroškov postopka.

Lani so redarji javnega podjetja Okolje Piran napisali 4202 obvestili o neplačani parkirnini. Letos do konca junija že 3256. Tri četrtine teh obveščenih kršiteljev je nato v treh dneh po prejemu kazni plačalo “odpustek” za pet, deset oziroma dvanajst evrov (odvisno od tega, na katerem parkirišču so jih zalotili). Preostalo četrtino kršitev so odstopili v reševanje občinskemu inšpektoratu, ki nato v postopku zaračuna tudi 40-evrsko sodno takso.

“Globa ni bila ne prva ne zadnja, ki sem jo plačala. Včasih pač napak mislimo, da bodo naši opravki trajali pregovornih pet minut, in povsem pravilno je, da se kršitelja kaznuje,” pošteno priznava Nina Spremo. “Zaračunavanje sodne takse pa je v takih primerih povsem nezakonito. Na občini Piran si napačno razlagajo zakon o prekrških. Pri branju zakonov je namreč treba upoštevati sam namen oziroma smisel, zaradi katerega je določen zakon napisan, ne pa brati le posamezno besedilo.”

Slavica Tucakov s piranske občine nam je potrdila, da so seznanjeni s sodbo in da so se nanjo pritožili. Do odločitve višjega sodišča primera ne želijo komentirati. Na naše vprašanje ali bodo vrnili denar vsem, ki so plačali sodno takso, če bo tako odločilo višje sodišče, ni odgovorila. Dejala pa je, da kršiteljem še vedno zaračunavajo sodno takso, saj da sodba še ni pravnomočna.

DANIJEL CEK


Najbolj brano