Piranska Oljka razočarana, ker nima predsednika KS

Zaradi izbire predsednikov krajevnih skupnosti v piranski občini se stranka Oljka počuti prikrajšana. Računala je, da bo dobila vsaj enega predsednika, o čemer naj bi se pred volitvami tudi pogovarjali, a se to ni zgodilo.

Irena Dolinšek: “Oljka je v krajevnih skupnostih  potisnjena na stran, saj nima nobenega predsednika niti podpredsednika.” Foto: Ilona Dolenc
Irena Dolinšek: “Oljka je v krajevnih skupnostih potisnjena na stran, saj nima nobenega predsednika niti podpredsednika.” Foto: Ilona Dolenc

PIRAN > V svete krajevnih skupnosti so bili predstavniki stranke Oljka izvoljeni v Sečovljah, Portorožu in Luciji. Ker se je Oljka že pred drugim krogom županskih volitev s strankami SD, SMC in Desus dogovorila za sodelovanje v koaliciji, je računala tudi na mesto predsednika v eni od teh krajevnih skupnosti. “O tem smo se tudi pogovarjali,” trdi Irena Dolinšek, predsednica piranskega odbora Oljke.

Peter Bossman je za podžupana že imenoval predstavnika italijanske narodne skupnosti Bruna Fondo, ki je to funkcijo že opravljal v preteklem mandatu. Ali bo podžupansko funkcijo nadaljevala tudi Meira Hot, pa še ni znano, saj Bossman pravi, da odločitve o tem, koliko podžupanov bo imel in kdaj jih bo imenoval, še ni sprejel.

Počakali bodo na občinske odbore

V Luciji so za predsednika izbrali Franka Fičurja (SD), ki je krajevno skupnost vodil že v prejšnjem mandatu. Predsednik krajevne skupnosti Sečovlje je postal Denis Fakin (neodvisni). Tako je ostal le še Portorož, kjer je bila v svet krajevne skupnosti izvoljena Dolinškova.

A na torkovi konstitutivni seji v Portorožu je največ glasov dobil Slavko Ivančić (SMC), ki je krajevno skupnost vodil že doslej. Irena Dolinšek ni glasovala, pravi pa: “Nič nimam proti Slavku Ivančiću, sva prijatelja, a Oljka je v krajevnih skupnostih povsem potisnjena na stran, saj nimamo nobenega predsednika niti podpredsednika. Kakšna koalicija je to?”

Na vprašanje, ali se je zaradi tega napovedano sodelovanje že skrhalo, odgovora še nima. Pravi, da bodo počakali še na oblikovanje občinskih odborov, “če nas bodo tudi tu izigrali, to zagotovo ne bo koalicija”. Kandidate je Oljka predlagala za vse odbore, najbolj pa jih zanima sodelovanje v nadzornem odboru občine, v odboru za gospodarstvo in turizem ter v odboru za priobalni pas.

Stranke naj ostanejo pred vrati

Konstitutivno sejo v Portorožu so spremljale tudi govorice o grožnjah Ivančića, da bo odstopil iz sveta krajevne skupnosti in iz občinskega sveta, če ne bo postal predsednik. To odločno zanika: “Ne vem, kdo je začel s temi govoricami, čeprav sem to skušal ugotoviti. Moj moto že pred štirimi leti je bil, da moramo stranke pustiti pred vrati krajevne skupnosti. Mi smo Portorož, smo ljudje z imeni in priimki, strank pa nam v to ni treba vpletati.” Dodaja, da je navsezadnje v Portorožu dobil največ glasov, 410, drugouvrščena Irena Dolinšek pa 257.

O pričakovanju Oljke, da bo dobila predsedniško mesto ene od KS, pa Ivančić pravi, da mu ni jasno, kako so to lahko pričakovali in da se pred volitvami o tem niso pogovarjali. Kljub temu zapletu pa pri vodenju krajevne skupnosti ne pričakuje težav.

V Strunjanu je predsednica postala Marina Knez, ki bo krajevno skupnost vodila že tretji mandat. V Svetem Petru so za predsednico izvolili Petro Špeh, sinoči pa so se sestali tudi v Novi vasi in Padni. V Piranu bodo predsednika izbirali jutri.

HELENA RACE


Najbolj brano