Piran veliko boljši od Portoroža

Večino poti, ki jih turisti opravijo v Občini Piran, prevzameta Portorož in Piran ter poti med njima. Pot med mestoma z vsem dopolnilnim programom je zato prva naslednja točka, ki zahteva celovito obravnavo, je pokazala raziskava družbe Valicon, ki temelji na podatkih o gibanju gostov. Raziskava je pokazala tudi na številne "skrite dragulje".

Mesečev zaliv je eden od skritih draguljev. Foto: Petra Vidrih
Mesečev zaliv je eden od skritih draguljev. Foto: Petra Vidrih

PIRAN > Nedavno predstavljeno raziskavo trženjsko svetovalne in raziskovalne družbe Valicon za destinacijo Portorož & Piran so financirali Turistično združenje Portorož, Istrabenz turizem in Hoteli Bernardin in je potekala na območju piranske občine od julija do septembra 2015 ter zajela 850 turistov.

Posebej za ta namen so razvili tudi sistem računalniško podprtega anketiranja, raziskava pa temelji na t.i. strategic visitors flow (SVF) oz. na poteh, kjer se gibajo gosti. Te poti prinašajo v turizem nov način razmišljanja, ki temelji na razumevanju in upravljanju geografskih tokov potrošnikov. Rezultati raziskave tako predstavljajo podjetniške priložnosti na teh poteh in so osnova za boljši finančni izkoristek destinacije.

Raziskava je pokazala, da veliko večino poti prevzamejo Portorož in Piran ter poti med njima, medtem ko preostale točke prevzamejo manj kot deset odstotkov poti. Glede na "prometnost" poti med glavnima atrakcijama je celotna pot z vsem dopolnilnim programom prva naslednja točka, ki zahteva celovito obravnavo.

Točke razočaranja porazdeljene med Portorožem in Piranom

Glede na zadovoljstvo je Piran veliko boljši od Portoroža, kar se vidi tudi po točkah navdušenja, ki so v veliki večini v Piranu, medtem ko so točke razočaranja porazdeljene med Portorožem in Piranom. Zato je potrebno delo na celotni destinaciji s poudarkom na Portorožu.

Naravne danosti predstavljajo najpogostejši motiv obiska, se pa gostje diferencirajo po drugih motivih, kot npr. velnes, dogodki, šport in rekreacija ter zgodovina. Prvič so opravili tudi segmentacijo gostov, ki kaže, da je klasičnih oz. pasivnih družinskih obiskovalcev malo. Dinamičnost obiskovalcev se po segmentih razlikuje, ne glede na to pa so poti še vedno skoncentrirane na relaciji Piran-Portorož.

Skriti dragulji: jezera v Fiesti, Mesečev zaliv ...

Raziskava kaže še, da destinacija še vedno skriva skrite dragulje, kot so jezeri v Fiesi ter Mesečev zaliv in Sveti križ v Strunjanu. Vsi omenjeni "dragulji" imajo problem že na ravni prepoznavnosti, zato je nujno oblikovanje časovno in "zgodbeno" opredeljenih izletov po destinaciji in delo na prepoznavnosti. Pri Sečoveljskih solinah pa je izziv, kako jih približati obiskovalcem.

37 odstotkov anketiranih je bilo iz Slovenije, 20 odstotkov je bilo Italijanov, z 18 odstotki so sledili nemško govoreči gostje, ki torej postajajo resen faktor, še izhaja iz raziskave.


Najbolj brano