Pijančevanje se lahko usodno konča

Glede na napovedi o izjemno hudem mrazu na najdaljšo noč v letu zdravniki svetujejo vsem, ki bodo nazdravljali na prostem, naj bodo skrajno previdni. Nasvet velja tako za primerno obleko in obutev, pa tudi za uživanje alkohola.

V mrazu je še najmanj škodljiv kozarček kuhanega vina ali čaja z rumom. Foto: Helena Race
V mrazu je še najmanj škodljiv kozarček kuhanega vina ali čaja z rumom. Foto: Helena Race

PRIMORSKA >Polarni mraz naj bi trajal vse do prvih dni novega leta, zato terjajo tokratna praznovanja na prostem veliko večjo mero previdnosti kot pretekla leta. Topla oblačila so obvezna, oblačili naj bi se v plasteh, da primerno zavarujemo vse dele telesa in da se nas topla oblačila čim bolj oprimejo. Poleg puhovk in toplo podloženih škornjev moramo zavarovati tudi glavo in dlani, zato so topli šali, kape, naušniki in rokavice obvezni, našteva zdravnik Peter Golob, vodja urgentnega centra v izolski bolnišnici.

Golob na srce polaga nasvet tudi vsem, ki bodo na najdaljšo noč v letu veselo nazdravljali: “Popiti alkohol zmanjša občutek za mero in razsodnost. Ker širi žile, tudi na koži, organizem povečano oddaja toploto, zato se bistveno zmanjša občutek za mraz. To je zelo nevarno, saj lahko pride do podhladitve, še zlasti pri hujši opitosti.”

Na urgenci izolske bolnišnice vsako silvestrsko noč poišče pomoč veliko takšnih s hudimi težavami zaradi veseljačenja. Pri vse mlajših najstnikih že več let opažajo zlorabo alkohola do zastrupitve. Pri odraslih pa prevladujejo tisti, ki imajo hude bolečine v želodcu zaradi prenajedanja in nato še alkohola.

Golob omenja, da je zelo nevarno, če opiti na mrazu obleži. Zelo nizke temperature ozračja, ki so napovedane tudi za to silvestrsko noč, lahko pospešeno vplivajo na odpovedi funkcij v organizmu, to se za pijanega lahko konča celo s smrtjo.

Znano je, da alkohol povzroča dehidracijo že zato, ker se v opitosti pospeši izločanje urina. Večina pivcev izgubljene tekočine ne nadomešča z navadno vodo, ki edina skrbi za ravnovesje v telesu. Napačna je trditev, da z alkoholnimi pijačami, denimo s pivom, nadomeščamo izgubljeno vodo v telesu. Ne pivo ne drugi alkoholni napitki tega ne zmorejo, prav nasprotno.

Še bolj kot vino so nevarne žgane pijače, ki nas še prej opijejo, še bolj pospešujejo odvajanje vode in še bolj širijo žile. “Manj nevaren je kozarec ali dva kuhanega vina in, denimo, čaja z rumom. Predvsem zato, ker sta to topla napitka, vsebnost alkohola pa je manjša,” dodaja zdravnik, ki nasploh svetuje zmernost.

Previdnost velja tudi pri peninah. Znano je, da nas že manjša količina penine opijani, zato na mrazu ne kaže spiti več kot le nekaj požirkov. “Tudi na prostem imejte pri sebi slastne zalogaje, saj je med uživanjem alkohola treba ves čas tudi jesti,” svetuje zdravnik. “Ne pijte zato, da bi se sprostili in ne pijte na prazen želodec.”

JASNA ARKO


Najbolj brano