Pestro dogajanje v Istri se nadaljuje tudi v septembru

Pester prireditveni utrip v treh istrskih občinah se nadaljuje tudi v septembru.

Sladka Istra bo za ljubitelje sladic poskrbela 17. in 18. 
septembra. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Sladka Istra bo za ljubitelje sladic poskrbela 17. in 18. septembra. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN

> Piranski Ex-tempore, ki velja za najstarejši Ex-tempore v Evropi, že desetletja privablja tako profesionalne kot ljubiteljske likovnike in keramičarje iz več kot desetih držav. Slavnostna podelitev nagrad in odprtje razstav 51. mednarodnega slikarskega Ex-tempora bo 3. septembra, razstava najboljših del pa bo na ogled v Mestni galeriji Piran in razstavišču Monfort vse do 27. septembra.

> Od 9. do 11. septembra bo Piran postal kraljevina Neptuna in gusarjev. Zgodil se bo namreč že 70. Neptunov krst. Pomorski oziroma Neptunov krst predstavlja simboličen sprejem dijakov prvih letnikov med “polnopravne” člane pomorske šole pod okriljem boga Neptuna. Dogajanje bodo dodatno popestrile gusarske igre, dobrodelni maraton in piratski žur, vrhunec pa bosta predstavljala tradicionalna povorka "sužnjev" in nato krst pred Tartinijevim gledališčem v Piranu. Od petka do nedelje bo v portoroškem Monfortu na ogled tudi razstava o zgodovini Pomorskega krsta.

> Od 13. do 18. septembra bo v portoroškem Avditoriju 19. Festival slovenskega filma.

IZOLA

> V Izoli se september začenja z zadnjim v nizu koncertov MoPZ Izola Pojemo za vse ljudi. Nadaljevalo se bo glasbeno. V petek, 9. septembra, se na prizorišče Letnega kina Arrigoni vrača alternativni glasbeni festival Bunkerfest, kjer bo glavna zvezda večera skupina Elvis Jackson.

> Skupina Vox Arsana bo v sklopu Jesenskih serenad nastopila dan kasneje v parku Pietro Coppo.

> Sredi meseca bo v Izoli nastopila tudi Anika Horvat.

> 24. septembra pa napovedujejo kulinarično poslastico - festival čilija in pekoče paprike Čiliada, ki je že lansko leto navdušil obiskovalce in ljubitelje pikantnih okusov.

KOPER

> Z vstopom v novo šolsko leto se v mestno jedro, natančneje na Prešernov trg, vrača priljubljeni Otroški festival. V okviru dvodnevnega programa, ki ga pripravlja Zavod Koper Otok v petek in soboto, 2. in 3. septembra, se bodo predstavila društva in klubi, ki skrbijo za aktivno preživljanje prostega časa šolarjev. Za animacijo bo v petek, 2. septembra, ob 10. in 16. uri, poskrbel animator Sten Vilar, dan pozneje ob 10. uri, pa se bodo otroci družili na gledališki predstavi z Mačkom Murijem.

> V petek, 2. septembra, s pričetkom ob 21. uri, bo na sporedu že tradicionalni festival Explosion of Rock. V okviru festivala so se v preteklih letih na velikem odru koprske Taverne že predstavile mlade in obetavne skupine in zasedbe in tudi letos bo tako. Za pester petkov večer bodo poskrbele skupine The Abluesment, Nina, Infamous Love in 8 Energy. Koncert bo za vse obiskovalce brezplačen.

> Park vodnih športov Active Koper bo še zadnji vikend obratovanja, v soboto in nedeljo, 3. in 4. septembra, ponudil pester športni program. Zaključek sezone bo še posebej zanimiv, saj bodo tokrat v ospredju jadranje in potapljanje. V okviru jadralskih aktivnosti se na morju obeta Active Koper Sailing Challenge regata, na kateri lahko sodelujejo prav vsi obiskovalci, tudi tisti, ki se z aktivnostjo še nikoli niso srečali. Posebno doživetje pa bodo pripravili tudi potapljači, ki bodo obiskovalcem predstavili to zanimivo športno panogo. Park Active Koper bo tudi tokrat odprt med 8. in 21. uro.

> Za kulinarično razvajanje ob zanimivi kombinaciji okusov bodo poskrbeli tudi v Marezigah. Fešta fig in vina rose bo v soboto in nedeljo, 3. in 4. septembra, od 17.30 dalje, ponudila pester glasbeni in kulturni program, ki bo spremljal degustacije jedi iz fig in vina rose. Dvodnevno dogajanje se bo zaključilo z istrskim zabavnim večerom in razrezom figove torte.

> V soboto, 10. septembra, bo koprska Taverna gostila Festival slovenskih LAS. Med 9. in 14. uro se bodo na stojnicah predstavili različni razstavljalci iz vse Slovenije. Za kulturni program bodo poskrbeli podeželski kraji iz Slovenije in tujine, predstavljeni pa bodo tudi biseri naravne in kulturne dediščine podeželja.

> Vsi ljubitelji sladkih dobrot bodo na svoj račun prišli v soboto in nedeljo, 17. in 18. septembra. Sladka Istra 2016 bo tudi letos ponudila pestro paleto sladic in sladkih izdelkov, ki jih bodo obiskovalci lahko okušali in kupili. Izredno bogat in zanimiv spremljevalni program bo ponudil delavnice priznanih slaščičarskih mojstrov, vodene degustacije sladkih vin, penin, piv in koktajlov, pester program za najmlajše in še mnogo več. V okviru prireditve se bodo vsi željni rekreacije lahko preizkusili v nordijski hoji ali pa sodelovali v humanitarnem teku Iskrica Nedeljskega. Tisti, ki so po duši umetniki, pa bodo svojo kreativnost lahko predstavili na tradicionalnem ex tempore in odprtem ateljeju Sladke Istre.

> Zadnji septembrski konec tedna pa bo športno obarvan. Istrski kolesarski maraton bo združil vse kolesarske navdušence, tako začetnike kot tudi izkušene kolesarje, ki se bodo v nedeljo, 25. septembra, preizkusili na treh progah: kratki (17 km), srednji (51 km) in dolgi (75 km). Dogajanje bo pestro že v petek, 23. septembra, ko bo program prilagojen predvsem otrokom in šolskim skupinam, dan kasneje, v soboto, 24. septembra, bodo na info točki sprejemali prijave na maraton, predstavili se bodo ponudniki kolesarskih storitev, v okviru istrske tržnice pa bodo obiskovalcem na voljo številni lokalni produkti in izdelki.

ANKARAN

> Dogajanje na plažah v Valdoltri, na Študentu in na Sv. Jerneju se tudi v septembru nadaljuje s pestrim zabavnim programom. Vrhunec bo na Študentski plaži, kjer bo tradicionalna sedma Bandima. Festival, ki bo v soboto, 17. septembra, s pričetkom ob 13. uri, bo poslastica zlasti za ljubitelje nekomercialne alternativne glasbe. Na festivalu bodo letos nastopili: E-play (SRB), Baden baden (HR), Alfa box (IT), Hillbillywithachainsaw (SLO), Pakt (SLO), Persons from Porlock (SLO), 8energy (SLO) in Freedom fighterssound (SLO).

Spletno uredništvo


Najbolj brano