Pazibužo od Kopra do Ankarana

Kolesarji se pripravljajo na soboto, ko bodo preverjali varnost kolesarskih poti med Koprom in Ankaranom. Gre za rekreativni dogodek, imenovan Pazibužo.

Lani so kolesarji preverjali poti od Kopra do Pirana, letos se 
bodo napotili proti Ankaranu. Foto: Aleksandra Andrić
Lani so kolesarji preverjali poti od Kopra do Pirana, letos se bodo napotili proti Ankaranu. Foto: Aleksandra Andrić

KOPER, ANKARAN > Pazibužo prirejata Informacijska točka Europe Direct Koper - Capodistria in Kulturno izobraževalno društvo PiNA. Vsi, ki bi želeli kolesariti v zanimivi družbi ter obenem preverjati stanje in varnost kolesarskih poti od Kopra do Ankarana ter možnost za kolesarjenje brez kršenja cestnoprometnih predpisov, se lahko prijavijo še danes. Spletna prijavnica je na spletni strani www.pina.si.

Brezplačen dogodek bo vodila Neža Flajs, turnokolesarska vodnica Obalnega planinskega društva Koper. Zbor kolesarjev bo v soboto, ob 10. uri, na Trgu Brolo v Kopru. Evropski teden mobilnosti je tudi priložnost, da kolesarji preverijo varnost svojih koles: v e-Kavarni v Kopru jih bo v ponedeljek moč pripeljati na brezplačen osnovni servis.

Lani je v sklopu dogodka Pazibužo skupina udeleženk in udeležencev kolesarila od Kopra do Pirana. Ugotovili so, da bi lahko bila kolesarska povezava med mestoma varnejša in prijetnejša. Največjo težavo predstavljajo pomanjkljive označbe o poteku kolesarske poti, kar je opazno zlasti v križiščih znotraj naselij. Poleg tega so kolesarske steze večkrat slepo zaključene, poti pa neprimerno vzdrževane (pomanjkanje rednega striženja vegetacije ob poti, pomanjkanje rednega vzdrževanja vozne površine). Opozorila kolesarjev naj bi prej ali slej v svojih prometnih načrtih upoštevale tudi istrske občinske uprave. AP


Najbolj brano