Parkiranje ob mandraču v Semedeli nič več brezplačno

V koprski občini bodo modre parkirne cone zarisali tudi na nekaterih območjih, kjer je bilo do zdaj parkiranje brezplačno. Nov parkirni režim bodo uvedli na parkirišču ob mandraču v Semedeli, ob policijski upravi v Ulici 15. maja, pri trgovini Mercator na Škofijah in na parkirišču za avtodome na Kolodvorski cesti. Prva ura parkiranja bo brezplačna.

Kmalu bo treba plačati tudi za parkiranje na parkirišču ob 
mandraču v Semedeli. Tam  bo koprska občina  uredila 104 
parkirna mesta. Prva ura bo brezplačna.  Foto: Nataša Hlaj
Kmalu bo treba plačati tudi za parkiranje na parkirišču ob mandraču v Semedeli. Tam bo koprska občina uredila 104 parkirna mesta. Prva ura bo brezplačna.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Na parkirišču ob ustju reke Badaševice v Semedeli (parkirišče ob mandraču), ki je priljubljeno izhodišče za rekreativne športnike in sprehajalce, bodo na voljo 104 parkirna mesta za osebna vozila, medtem ko bodo v bližnji Ulici 15. maja pri stavbi koprske policijske uprave zarisali 17 parkirnih prostorov v okviru sistema modrih con. Na tak način naj bi vzpostavili več reda na omenjenih parkiriščih in omogočili dostopnost vsem uporabnikom.

Na omenjenih parkiriščih je veliko parkiranih avtomobilov, medtem ko parkirišče v neposredni bližini, kjer so uvedli režim “park & ride”, že več mesecev sameva. Na koprski občini so pred časom napovedali, da bodo tam pocenili mesečni abonma in poskušali uskladiti vozne rede avtobusov, da bi dosegli boljšo zasedenost parkirišča, vendar do zdaj tega še niso naredili.

Mesečnih abonmajev na “P&R” še ni

“Mestna občina Koper uradno še ni uvedla mesečnih abonmajev na območju Semedele oziroma 'park& ride' parkirišč, trenutno smo v fazi reprogramiranja kartomatov, ki bodo omogočili dodatek te opcije. MOK prav tako z Arrivo ni uskladila sprememb voznih redov, saj se tovrstne spremembe urejajo na celotnem področju javnega mestnega prevoza in ne samo na omenjeni liniji,” pojasnjujejo na občini. Prepričani so, da so z novo koncesijo in novimi linijami bistveno povečali tudi frekvenco odhodov in prihodov avtobusov, tudi na tem območju.

Kje so torej razlogi, da je omenjeno parkirišče prazno? Na občini odgovarjajo, da za to ni kriv parkirni režim, temveč veliko število brezplačnih parkirnih mest. Torej tudi omenjenih dveh, ki jih bodo po novem zaračunavali. Da bi občane in obiskovalce spodbudili k uporabi “park&ride” parkirišča pod pasarelo, pa so na Dars že poslali vlogo za soglasje, da bi na priključku hitre ceste postavili dodatne označbe in prometno signalizacijo.

Parkirnina tudi na Škofijah in postaji

Na javnem parkirišču v središču Škofij pri trgovini Mercator bo plačljivih 24 parkirnih prostorov, na novem parkirišču za avtodome ob glavni avtobusni in železniški postaji v Kopru pa bo voznikom na voljo 28 parkirnih mest za obiskovalce, ki se v mesto pripeljejo s kamperji.

V koprski občinski upravi nujnost uvedbe javne službe tudi na teh, do zdaj brezplačnih območjih utemeljujejo z zagotovitvijo nemotenega delovanja poslovnih subjektov v neposredni bližini in zagotovitvijo primernega dostopa obiskovalcem in strankam. Na parkirišča bodo namestili parkirne avtomate. Prva ura parkiranja bo brezplačna, možen pa bo tudi nakup abonmajev.

Enak režim so že pred časom uvedli tudi na nekaterih drugih javnih parkiriščih izven mesta, denimo, v Bertokih in Hrvatinih.

NATAŠA HLAJ

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano