Parenzana bo sodelovala s piranskim muzejem

Muzej Parenzana, ki je že dva meseca zaprt, bodo preimenovali, a bo ostal na isti lokaciji. Ambiciozne načrte naj bi uresničili skupaj s piranskim pomorskim muzejem.

Zdaj zaprt Muzej Parenzana bodo preimenovali, a bo ostal na 
isti lokaciji. V prihodnje bo sodeloval s Pomorskim muzejem 
Sergeja Mašera Piran. Foto: Mirjana Cerin
Zdaj zaprt Muzej Parenzana bodo preimenovali, a bo ostal na isti lokaciji. V prihodnje bo sodeloval s Pomorskim muzejem Sergeja Mašera Piran. Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Muzej Parenzana bo v prihodnje sodeloval s Pomorskim muzejem Sergeja Mašera Piran, so v pismu o nameri zapisali izolski Igor Kolenc, direktor Turističnega združenja Izola Dean Kocjančič in direktor piranskega muzeja Franco Juri. S to potezo, ki smo jo v Primorskih novicah sicer že napovedali sredi decembra, ko je edini izolski muzej zaprl svoja vrata in namesto dotedanjega upravljalca, društva Histrion, dobil novega, izolsko turistično društvo, naj bi oživili Parenzano in jo ponovno odprli za obiskovalce.

“Pomorski muzej Sergej Mašera Piran bo s svojim strokovnim znanjem in v sodelovanju z izolsko lokalno skupnostjo pomagal oziroma svetoval Turističnemu združenju Izola, da prostore muzeja uredi skladno s sodobnimi pristopi prikazovanja tovrstne dediščine ter mu pomagal pri digitalizaciji muzejskih vsebin,” je povedal direktor pomorskega muzeja Franco Juri. Pri projektu bo sodelovala dr. Nadja Terčon, kustosinja za novejšo zgodovino pomorstva in muzejska svetnica.

Namen sodelovanja je predvsem strokovna pomoč pri dopolnitvi in nadgradnji obstoječih vsebin ribištva in zgodovine predelovalne industrije v izolskem muzeju. Pomorski muzej Sergej Mašera Piran bo dal v uporabo izolskemu muzeju nekatere svoje eksponate, ki niso na ogled v piranskem muzeju. V muzeju bo posebej izpostavljen tudi izolski kartograf Pietro Coppo, ki je v svojem znamenitem atlasu objavil prvi dokaj natančen zemljevid Istre.

“Muzej ostaja na trenutni lokaciji. Prostori bodo do poletne sezone urejeni, dodane pa jim bodo nekatere nove vsebine. Na projektu aktivno dela delovna skupina, ki razmišlja tudi o spremembi imena,” je poudaril Dean Kocjančič, direktor Turističnega združenja Izola. DES


Najbolj brano