Paradižnik brez liftinga lahko ni lep, je pa zdrav

Ne le sadjarji, tudi pridelovalci zelenjave vijejo roke zaradi mokrega poletja. Tla so ponekod povsem razmočena, rastline napadajo bolezni in škodljivci, plodovi (zlasti paradižnik) so poškodovani in zato nezanimivi za kupce. “A tudi če domači paradižniki ne ustrezajo vsem lepotnim standardom, so še vedno boljši od uvoženih, sploh tistih, ki do nas potujejo tisoč in več kilometrov,” opozarja Patricija Pirnat iz Kmetijske zadruge Agraria.

Zaradi obilnega deževja je veliko paradižnikov popokalo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Zaradi obilnega deževja je veliko paradižnikov popokalo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Zaradi obilnih padavin (poleg dežja je občasno klestila tudi toča) so jo v preteklih tednih najbolj skupile plodovke na prostem, sploh paradižniki, ki so popokali.Mokro poletje pa ustvarja idealne razmere tudi za razvoj bolezni. Na delu so poleg tega tudi že paradižnikov molj, sovka, uši, tripsi, strune in ostali škodljivci.

“Namesto da bi bili zdaj sredi sezone paradižnikov, so rastline ponekod tako uničene, da je s pridelavo za letos konec,” je včeraj med ogledom ene od njiv nad Portorožem, kjer je paradižnike povsem uničila plesen fitoftora, žalostno ugotavljala Jana Bolčič, svetovalka specialistka za zelenjadarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.

Pogled na paradižnik razžalosti tudi Milojko Krapež iz Šmihela: “Dež in različne bolezni so prizadele paradižnike na našem vrtu. Ne pomnim tako slabe letine.”

“Težave so tudi z dozorevanjem,” opozarja Bolčičeva. Pri melonah in lubenicah, denimo, je še kako pomembno, da jih obiramo, ko so dovolj zrele - ko sta vitica in prvi list na peclju suha. “Sedaj pa je vse razmočeno in umazano od zemlje, tako da je zelo težko oceniti, ali je plod dozorel ali ne,” opisuje težave pridelovalcev.

“Padavine so to poletje zelo neenakomerne, močni nalivi izpirajo še tisto malo fitofarmacevtskih sredstev, ki so na voljo za zaščito rastlin pri integrirani pridelavi,” je zaskrbljena Patricija Pirnat, vodja proizvodnje na Purissimi. Še krajšo bodo letos potegnili ekološki pridelovalci zelenjave in poljščin. Eden večjih v Istri je Peter Štular iz Krkavč. “Kar je plodovk v rastlinjakih - kljub ne najbolj idealnim razmeram - dobro uspevajo. Melone in lubenice na prostem pa je povsem dotolkla peronospora. Bakreni pripravki, ki jih lahko pri ekološki pridelavi uporabljamo za zaščito rastlin, niso bili učinkoviti, saj jih je dež sproti spiral,” pojasnjuje Štular.

Je pa takšna klima odlična za druge vrste zelenjave, pravi. “Če se bo nadaljevalo tako vreme, računamo, da bo manj težav pri pridelavi radiča, solate, cikorije, endivije, kapusnic, cvetače, ohrovta in ostalega,” napoveduje Jana Bolčič.

V distribucijskem centru KZ Agraria v Kopru je možno vsak delavnik od 5. do 12. ure in ob sobotah do 10. ure od dežja “poškodovano” zelenjavo odkupiti po polovični ceni. “S to zelenjavo ni nič narobe,” zatrjuje Patricija Pirnat.: “Žal pa ne ustreza normativom, ki določajo, da razpoka na paradižniku, denimo, ne sme biti večja od enega centimetra. Iz nekoliko popokanih paradižnikov pa lahko kljub temu naredimo fantastično šalšo. Človeka prav zaboli srce, ko vidi, koliko hrane ljudje zavržejo zgolj zato, ker ima lepotno napako.”

Od škodljivcev, bolezni in dežja načeta zelenjava pa gre težko v prodajo. “Žal se ljudje še vedno ne zavedajo, da so doma pridelani paradižniki, pa čeprav so nekoliko popokani, še vedno boljši od tistih, ki do nas potujejo po tisoč in več kilometrov,” opozarja Patricija Pirnat. Mnogi bodo prst usmerili v domače zelenjadarje, češ da ne znajo poskrbeti za pravilno zaščito rastlin, pravi, a dejstvo je, da so slovenski normativi bistveno strožji glede vsebnosti ostankov pesticidov v pridelkih. “Pri takem vremenu, kot je, zelenjava ne more biti popolna. No, lahko bi bila, če bi uporabljali vse pesticide in škropiva, ki so na tržišču. A če stremimo k bolj zdravi hrani, nas kakšna pikica ali odrgnina na paradižniku, bučki, melancani, kumari in ostali zelenjavi ne bi smela motiti,” je prepričana.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano