Panojev ni nihče dovolil, a jih nihče ne preganja

Trije na črno postavljeni jumbo panoji še vedno stojijo nad portalom predora Markovec na izolski strani, čeprav je izolska občina nanje opozorila že pred tremi meseci. Prijavo je prejelo več inšpekcij, a nobena ni ukrepala, češ da to ni njena pristojnost.

Panoje je na zasebnem zemljišču postavilo ljubljansko podjetje Urbanum,  ki, očitno, zelo dobro pozna nedorečenost  
slovenske zakonodaje.    Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Panoje je na zasebnem zemljišču postavilo ljubljansko podjetje Urbanum, ki, očitno, zelo dobro pozna nedorečenost slovenske zakonodaje.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Zanimivo je, da jih oglasne panoje postavilo ljubljansko podjetje Urbanum Tomaža Usenika in ne samostojni podjetnik Bojan Polšak iz Rogoze pri Miklavžu na Dravskem polju, ki je zaprosil za postavitev. Če smo natančni, je dal Polšak vlogo za postavitev dveh panojev, vendar so jo v piranski enoti zavoda za varstvo kulturne dediščine zavrnili. Da mu niso izdali potrebnih soglasij, nam je že septembra potrdila Damijana Slabe iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Polšak pa je zatrdil, da je resda zaprosil za postavitev panojev, vendar na neki drugi lokaciji, čeprav ni želel razkriti, kateri.

Kakorkoli že, vsaj dva od treh panojev nad portalom predora je na koncu postavilo ljubljansko podjetje za oglaševanje Urbanum Tomaža Usenika. Za to je izkoristilo zemljišče, ki je v lasti Valterja Božiča. Vsaj tako pojasnjujejo v izolski občini. “Na zasebnem zemljišču pa občinski inšpektorji skladno z zakonodajo ne smejo ukrepati. Prijavo nedovoljene postavitve so posredovali državnim inšpekcijam, ki pa se med seboj, očitno, ne morejo dogovoriti, katera je pristojna za ukrepanje,” opozarjajo.

Gradbeni inšpektorji naj bi občini povedali, da jumbo plakati niso v njihovi pristojnosti, ker nimajo temeljev, saj so postavljeni na prikolici. Kmetijski inšpektorji naj ne bi bili pristojni, ker plakati ne degradirajo zemljišča in je obdelava pod njimi še vedno možna. Okoljski inšpektorji pa naj bi sporočili, da na tistih parcelah obravnavajo nasutje pretežno gradbenega materiala.

Odzvali se niso niti na Inšpektoratu RS za kulturo in medije. Za Primorske novice so sprva povedali, da s prijavo niso seznanjeni, čeprav so jo še pred občino podali v piranskem zavodu za varstvo kulturne dediščine. Kasneje pa so ugotovili, da gre za zadevo, “ki ima izrazito lokalen in začasen značaj in je zato v pristojnosti lokalne skupnosti”.

V izolski občinski upravi ugotavljajo, da luknjo v zakonih s pridom izkoriščajo nekatera podjetja. “Podobne težave z nedovoljenim plakatiranjem imajo tudi marsikje drugod po Sloveniji,” navajajo. Prepričani so, da je na potezi država, ki mora čim prej sprejeti ustrezen predpis, ki bo urejal postavljanje oglasnih panojev.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano